Rare fratsen of slim bekeken? Navigatie in je Skoda is niet langer vanzelfsprekend

Nee toch?

In het persbericht van de nieuwe Skoda Kodiaq staat dat je altijd toegang hebt tot Skoda Connect-diensten. Hiermee is het mogelijk om bepaalde functies online aan te schaffen en te activeren. Populair gezegd: je mot bijbetalen als je bijvoorbeeld navigatie of adaptieve cruise control wilt.

We zijn nog maar net bijgekomen van de 340 pk sterke Skoda Enyaq Coupé RS die vooral in de schreeuwerige carrosseriekleur mamba green het ooit zo nuchtere imago van Skoda definitief aan diggelen heeft geslagen, of het merk stelt ons incasseringsvermogen weer op de proef. Volgens autocar.co.uk stopt Skoda namelijk met ingebouwde navigatie in zijn nieuwste modellen. Een voorbeeld is de nieuwe Skoda Kodiaq. Als je deze hybride suv met bijvoorbeeld navigatie wilt, moet je hiervoor een abonnement afsluiten. 

Skoda doet hiermee BMW na. Ook dat merk vraagt voor bepaalde functies een maandbedrag. Voor een grootlichtassistent betaal je bijvoorbeeld 9 euro per maand. Een automatisch parkeerhulpsysteem? Geen probleem, maar dat kost je 22 euro per maand. BMW ConnectedDrive worden deze digitale diensten genoemd. De hardware zit al in de auto maar om deze te activeren, moet je in de buidel tasten. Kloppen de automerken je weer eens geld uit de zak? Niet per se. Want er valt ook wel wat voor te zeggen, want wie zit er in de zomer nou te wachten op stoelverwarming? 

Zodra Skoda definitief besluit navigatie via een abonnement aan te bieden, lees je dat in onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Nee toch?
Nee toch?

Skoda lijkt dezelfde weg in te slaan met zijn Skoda Connect-diensten en heeft het over 'het online aanschaffen van klimaat-, navigatie- en ambient light-diensten'. Of zoals hoofd sales en marketing Martin Jahn het tijdens de onthulling van de nieuwe Skoda Kodiaq tegen Autocar heeft gezegd: "We onderzoeken de mogelijkheid van on demand-functies en willen de klant de kans geven bepaalde functies online te bestellen."

Van bezit naar gebruik is tegenwoordig heel normaal (denk maar aan je Netflix-abonnement of private lease), maar dat juist een no-nonsense merk als Skoda hiermee begint, is toch even wennen. Maar goed, de wereld verandert en we zijn zelfs aan de dikke Enyaq Coupé RS gewend. 

Wouter Vastenhout
Door Wouter Vastenhout

Noemt zichzelf geen ‘petrolhead’, want er is meer in het leven. Kan dus niet alle interne codes van automodellen opdreunen. Uitzondering is F56, de modelcode van de derde generatie Mini Cooper waar hij momenteel in rijdt. Heeft sinds 2007 ook een eerste generatie Mazda MX-5. Eerst als dagelijks vervoer, maar inmiddels genietend van zijn pensioen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties