Facelift voor Skoda Scala en Kamiq (2024): van dit nieuwtje maakt je hart een sprongetje

Skoda Scala en Skoda Kamiq

De Skoda Scala en Skoda Kamiq zijn voor het modeljaar 2024 beide vernieuwd. Omdat je drie keer moet kijken voordat je ziet wat er nieuw is, hebben we alle nieuwtjes overzichtelijk op een rij gezet zodat je alsnog in één oogopslag klaar bent.

Eerst een beetje achtergrond: zowel de Scala als de Kamiq kan wel een duwtje in de rug gebruiken. De vijfdeurs hatchback en de compacte suv van Skoda waren in juli 2023 zo'n beetje de minst populaire Skoda-modellen. 

 Benieuwd naar de nieuwe Skoda Superb? In onze wekelijkse nieuwsbrief komt hij geheid voorbij:

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Om je een idee te geven: in juli werden 90 Scala's en 112 Kamiq's geregistreerd. Het aantal registraties van de elektrische suv Skoda Enyaq iV bedroeg 744. En ook de oudere Skoda Superb, die op het punt staat te worden vervangen door een geheel nieuwe generatie, deed het met 137 registraties beter. De Fabia stond onderaan.

Tip
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting

Abonneer je nu en start met streamen van sport, films en series

Skoda Scala en Skoda Kamiq
Skoda Scala en Skoda Kamiq

Skoda Scala en Skoda Kamiq: wat is nieuw?

Aan de vernieuwde Skoda Scala en Kamiq de schone taak om de verkopen wat op te krikken. Wat is er allemaal nieuw? 

  • Zoals het een goede facelift betaamd, is zowel de voorzijde als de achterzijde gewijzigd met nieuwe gestileerde koplampen en achterlichten. Optioneel is ledverlichting met zeshoekige matrixmodules. Ziet er fancy uit en zorgt ook voor meer lichtopbrengst. Bij de Kamiq valt het op dat onder de achterlichten een extra reflector is geplaatst. Verder zijn de bumpers opnieuw vormgegeven. 
  • Het nieuwtje waarvan je het meest blij wordt, is dat het digitale instrumentarium en het centrale infotainmentdisplay van 8,25 inch voortaan standaard zijn. Dat is een hele vooruitgang in vergelijking met het kleine basisscherm in de eerste Scala. Een nog groter display van 9,2 inch display blijft optioneel. 
  • Net als hun voorgangers zijn de nieuwelingen 'simply clever' zoals Skoda dat noemt. Een voorbeeld is de paraplu in het voorportier. Nieuw is de 'virtual pedal'. Net als wij denk je dan waarschijnlijk aan een virtueel gaspedaal, hoe gek dat ook klinkt, maar dit is een heel cryptische omschrijving voor een sensor onder de achterkant van de auto waarmee je automatisch de achterklep opent.
Skoda Scala en Skoda Kamiq
Skoda Scala en Skoda Kamiq
Skoda Scala en Skoda Kamiq
  • De veiligheidsuitrusting omvat in het vervolg maximaal negen airbags, net als de huidige Fabia.
  • Lekker overzichtelijk is dat er 3 uitrustingsniveaus zijn: Essence, Selection en Monte Carlo, de sportiefste van het trio. Maar het wordt toch iets ingewikkelder omdat er ook verschillende Design Selections zijn. En dan heb je nog optiepakketten en individuele opties.   
  • Je ziet het niet, maar Skoda past meer duurzame materialen toe. De wielkastbekleding en bepaalde interieurdelen zoals de vloermatten bestaan uit gerecyclede kunststoffen. En in de hemelbekleding zitten vezels van natuurlijke materialen zoals hennep verwerkt.   

Het duurt nog wel even voordat de nieuwe Skoda Scala en Skoda Kamiq bij de dealer staan, namelijk vanaf februari 2024. Kort voor kerst maakt Skoda de prijzen en verdere specificaties bekend. 

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Wouter Vastenhout
Door Wouter Vastenhout

Noemt zichzelf geen ‘petrolhead’, want er is meer in het leven. Kan dus niet alle interne codes van automodellen opdreunen. Uitzondering is F56, de modelcode van de derde generatie Mini Cooper waar hij momenteel in rijdt. Heeft sinds 2007 ook een eerste generatie Mazda MX-5. Eerst als dagelijks vervoer, maar inmiddels genietend van zijn pensioen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties