Wat je altijd al hebt willen weten over de Chinese auto-industrie

Wat je altijd al hebt willen weten over de Chinese auto-industrie

Chinese automerken rammelen harder dan ooit aan de poort: Aiways, BYD, Hongqi, MG en Nio zijn slechts enkele voorbeelden. Lynk & Co wist in 2022 in Nederland zelfs 5874 exemplaren van zijn énige model, de Lynk & Co 01, op de weg te zetten. Dat is meer dan alle modellen van Mazda (5736 stuks) samen! Tijd voor 13 weetjes over de Chinese auto-industrie!

1: BYD (Build Your Dreams) verkocht in de eerste helft van 2022 meer stekkerauto's dan Tesla. Hiermee was BYD de grootste producent van BEV's en plug-in hybrides wereldwijd.

2: BYD produceert onder de naam FinDreams Battery zijn eigen batterijen. Vanwege de lange dunne vorm noemt BYD zijn batterijen 'blades'. BYD zegt dat zijn blade-batterij ruim 50 procent meer energie kan bevatten dan traditionele batterijsoorten.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

3: China is sinds 2009 de grootste automarkt ter wereld.

4: In China worden gemiddeld meer dan twee miljoen auto's per maand verkocht. Jaarlijks gaan er zomaar 25 miljoen nieuwe auto's over de toonbank. 

5: Voor 1949, het jaar waarin het communistische regime van Mao aan de macht kwam, had China geen auto-industrie.

6: De eerste Chinese 'auto' was een vrachtauto: de Jiefang (Bevrijding) uit 1956. In 1958 volgde de eerste personenauto, van het merk Hongqi (Rode Vlag).

7: Er rijden zo'n 250 miljoen auto's rond in China, maar de Verenigde Staten heeft meer auto's per hoofd van de bevolking.

8: Op 30 december 2022 werd in Nederland de allereerste Hongqi E-HS9 afgeleverd, een elektrische suv die maar liefst 5,21 meter lang is.

9: De Hongqi N701 van president Xi Jinping wordt ook wel de Chinese Rolls-Royce genoemd.

10: Ford, General Motors en Chrysler stonden bekend als de 'Big Three'. De 'Big Four' van China zijn: SAIC Motor, Dongfeng, FAW en Chang'an.

11: Verschillende Chinese merken kopieerden Europese modellen, vooral van 2000 tot 2010. Zo lijkt de Chery QQ verdacht veel op de Daewoo Matiz.

12: BMW won een rechtszaak omdat de rechter het met de Duitsers eens was dat de Shuanghuan SCEO een kopie was van de eerste generatie BMW X5.

13: Niet BYD maar Volkswagen was in januari 2023 het bestverkochte automerk van China. De Duitsers verkochten 148.004 auto’s en hadden daarmee een marktaandeel van 11,45 procent.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Wouter Vastenhout
Door Wouter Vastenhout

Noemt zichzelf geen ‘petrolhead’, want er is meer in het leven. Kan dus niet alle interne codes van automodellen opdreunen. Uitzondering is F56, de modelcode van de derde generatie Mini Cooper waar hij momenteel in rijdt. Heeft sinds 2007 ook een eerste generatie Mazda MX-5. Eerst als dagelijks vervoer, maar inmiddels genietend van zijn pensioen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties