Tesla Autopilot werkt maar matig, vindt Euro NCAP

Tesla Autopilot werkt maar matig, vindt Euro NCAP

Volledig zelfrijdende auto's? Oh joh, die heeft Tesla binnen een paar maanden, beweert topman Elon Musk. Maar daar geloven we echt helemaal niks van, want Tesla Autopilot - de elektronische rijhulp met de misleidende naam - scoort niet al te best in de nieuwste test van de Europese veiligheidsorganisatie Euro NCAP.

Euro NCAP - bekend van de botsproeven - heeft tien rij-assistenten met elkaar vergeleken. Tesla Autopilot komt als zesde uit de test. "De naam Autopilot is misleidend", aldus Euro NCAP, "omdat het volledige autonomie suggereert. In promotiemateriaal overdrijft Tesla de mogelijkheden van het systeem, terwijl het handboek van de Model 3 terecht op de beperkingen wijst. Dat kan bij kopers verwarring oproepen."

Drie auto's als 'zeer goed' beoordeeld

In de Euro NCAP-test werden drie auto's als 'zeer goed' beoordeeld: de Audi Q8, BMW 3-serie en Mercedes GLE. De Tesla Model 3 komt niet verder dan een redelijke beoordeling. Autopilot krijgt de hoogste scores van allemaal op het gebied van assistentie en veiligheid, maar betrekt de persoon achter het stuur niet voldoende bij het rijden, waardoor het risico bestaat dat die te veel op het systeem gaat vertrouwen.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Tesla Autopilot suggereert meer dan het kan

Als Autopilot aan staat, verzet het zich tegen stuurbewegingen van de bestuurder, volgens Euro NCAP. Pas als het nodig is, laat het systeem input van buitenaf toe. Daardoor lijkt het voor de bestuurder alsof Autopilot meer kan dan het eigenlijk kan. Op het gebied van 'driver engagement' pakte Autopilot slechts 36 punten. Het gemiddelde van de andere geteste auto's was 70.

Duitse rechter verbiedt gebruik Autopilot-naam

Enige tijd geleden heeft een Duitse rechter bepaald dat Tesla de term Autopilot niet meer mag gebruiken. Diverse veiligheidsorganisaties hebben Tesla al op de vingers getikt. Ook op de Nederlandse website beweert de fabrikant een volledig zelfrijdende mogelijk aan te kunnen bieden. Dat is simpelweg niet waar. En toch zijn er bestuurders die het geloven, zoals kennelijk een Canadees die achter het stuur gewoon een oogje dicht deed.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties