'Bestuurders overschatten assistentiesystemen, vooral Tesla Autopilot'

'Bestuurders overschatten assistentiesystemen, vooral Tesla Autopilot'

Autopilot is een misleidende naam. Het woord belooft veel meer dan het assistentiesysteem van Tesla kan waarmaken en volgens het Amerikaanse Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) overschatten consumenten het daarom veel meer dan andere systemen.

Het IIHS legde de namen van vijf assistentiesystemen voor aan tweeduizend bestuurders, zonder daarbij te vertellen bij welke merken die namen horen: Autopilot (Tesla), Driving Assistant Plus (BMW), ProPilot Assist (Nissan), Super Cruise (Cadillac) en Traffic Jam Assist (Audi).

Appje tikken

Aan die bestuurders werd vervolgens gevraagd of het met ingeschakeld systeem veilig zou zijn om de handen van het stuur te halen, de telefoon aan te nemen, een appje te tikken, een video te kijken, of een dutje te doen.

Bijna de helft

Uit de antwoorden blijkt dat bijna 50 procent denkt dat je met ingeschakelde Autopilot je handen van het stuur kunt halen. Slechts 33 procent denkt dat bij ProPilot Assist en 21 procent bij Traffic Jam Assist. Respectievelijk 34 procent en 16 procent verwacht dat je kunt telefoneren en typen.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Beter nadenken

"In het instructieboekje van Tesla staat duidelijk dat je niet je handen van het stuur kunt halen als Autopilot is ingeschakeld", aldus IIHS-directeur David Harkey, "Fabrikanten moeten wat dat betreft beter nadenken over de boodschap die een naam uitdraagt."

Misleidende reclame

Twee Amerikaanse consumentenorganisaties hebben al eerder geklaagd dat de naam Autopilot misleidende reclame is. Want Tesla kan wel beweren dat het slechts een assistentiesysteem is, op de website staat gewoon 'volledig zelfrijdende besturing'. Zelfs op de Nederlandse website.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties