Aerodynamische velgen maken EV’s zuiniger. Maar hoeveel?

Aerodynamische velgen maken EV’s zuiniger. Maar hoeveel?

BMW onthult aerodynamische velgen voor zijn nieuwe elektrische modellen. De BMW iX3 is een volledig elektrische SUV die in de planning staat voor 2020. De aerodynamische velgen worden ook onder de BMW iNext en BMW i4 geschroefd – twee modellen die in 2021 op de markt komen.

Elektrische auto’s met aerodynamische velgen zijn niets nieuws. De Tesla Model 3 heeft ze ook. Net als de Porsche Taycan 4S. Bij de Taycan zien de wielen er van een afstand ‘normaal’ uit, maar zodra je dichterbij komt, ontdek je de stroomlijn bevorderende panelen in de wielen.

Wat deze aerodynamische velgen van BMW zo speciaal maakt, zijn de getallen. BMW vertelt tot op de procent en kilometer nauwkeurig hoeveel de stroomlijn verbetert en de actieradius toeneemt.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Extra actieradius met aerodynamische velgen

Deze wielen verlagen de luchtweerstand met 5 procent in vergelijking met een gewone BMW X3. Ook zijn ze 15 procent lichter dan de aerodynamische wielen die BMW eerder heeft toegepast (vermoedelijk op de BMW i3).

De verbeterde stroomlijn en het lagere gewicht, verlagen het stroomverbruik van de BMW iX3 met 2 procent. Dit staat volgens BMW gelijk aan een stroombesparing van 0,4 kWh/100 km. Daarmee verklapt het merk dat het WLTP-verbruik van de BMW iX3 uitkomt op 20 kWh/100 km en dat is lang niet gek. Hoe dan ook: het resultaat is 10 kilometer extra actieradius.

BMW is van plan om de aerodynamische velgen in verschillende kleuren te spuiten en klanten te laten kiezen tussen een glimmende of matte afwerking.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Aerodynamische velgen maken EV’s zuiniger. Maar hoeveel?
Aerodynamische velgen maken EV’s zuiniger. Maar hoeveel?
Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties