Nieuwe Mercedes CLA Shooting Brake brengt C-Estate in gevaar

Mercedes-Benz is werkelijk de koning van de niches. Zelfs als er eigenlijk geen gat in de markt meer is, meent het merk met de ster dat toch op te vullen met een apart model. Neem de nu gespotte nieuwe CLA Shooting Brake. Die groeit ten opzichte van z'n voorganger en zal daarmee verdacht dicht tegen de C-klasse Estate aan schurken.

Wij zijn de tel kwijt; zoveel nieuwe of vernieuwde modellen heeft Mercedes recent geïntroduceerd of liggen in 't verschiet. De opvallendste daarvan? Een opvolger voor de CLA. Want zo'n succes was het origineel nu ook weer niet. Bovendien is er sinds kort ook een A-klasse Sedan. Als Mercedes dat vierdeurs model als de nieuwe CLA door het leven had lieten gaan, zou je het ook accepteren. De nieuwste Mercedessen struikelen zowat over elkaar, zoveel overlap heerst er.

Waarom nog een C?

Ook met de CLA Shooting Brake lijkt het die kant op te gaan. Want waarom nog een C-klasse Estate kopen als er straks een Mercedes is die 95% van diens capaciteiten biedt tegen een lager tarief? Nog maar te zwijgen over het flamboyantere uiterlijk (die de buurtman nog niet bezit). Oftewel, Mercedes-Benz houdt er momenteel een ietwat merkwaardige modellenstrategie op na. Anderzijds, nooit eerder verkocht het zo goed wereldwijd.

Genève

Het hoeft geen betoog dat de CLA Shooting Brake – op het langere achtersteven na – identiek is aan de vierdeurs CLA die op z'n beurt weer nauw verwant is aan de A-klasse. Van dashboard tot elektronische snufjes en van meubilair tot motoren; door veel componenten te delen houdt Mercedes de ontwikkelingskosten beperkt en haar zeer omvangrijke modellengamma financieel te behappen. Wanneer de CLA Shooting Brake hieraan wordt toegevoegd? Vermoedelijk op de Autosalon van Genève in maart 2019.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties