Vierwielaangedreven Porsche 911 Carrera 4(S)

Porsche vult stukje bij beetje het programma van de nieuwe 911 aan. De nieuwste aanwinst is de 911 Carrera 4 en Carrera 4S. De ´4´ staat daarbij voor vierwielaandrijving en daarmee voor nog betere wegligging.

Natuurlijk wil de échte purist geen vierwielaangedreven Porsche rijden. Voor wie toch in een 911 Carrera wil stappen, en deze met alle weersomstandigheden prima wil kunnen gebruiken heeft een goede optie aan de Carrera 4 of Carrera 4S. Al sinds 1988 levert Porsche een vierwielaangedreven auto. De 959 was de eerste Carrera 4 die het merk op de markt bracht.
 
Bredere wielen
Anno 2005 zijn we aangekomen bij de 997-serie van de 911. Na de Coupé en Cabriolet is het nu de beurt aan de Carrera 4(S) om zijn intrede te maken. Feitelijk is er weinig verschil met de ´gewone´ Carrera (S). Het enige zichtbare verschil zit ´em in de achterste wielkasten die de auto 44 mm breder maakt. Een bijkomend voordeel hiervan is dat er nu plaats is voor 295/35 ZR18 (Carrera 4) en 305/30 ZR19 (Carrera 4S) wielen. Motorisch en in prestaties is er slechts een minimaal verschil. De 325 pk sterke Carrera sprint in 5,1 seconden naar de honderd en behaalt een topsnelheid van 280 km/h. Hij is daarmee 0,1 seconde langzamer dan de achterwielaangedreven variant, verwaarloosbaar dus! De prestaties voor de Carrera S (355 pk) zijn met een acceleratie van 0-100 km/h in 4,8 seconden en een topsnelheid van 288 km/h gelijk.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

 
Betere grip
Het vierwielaandrijvingsysteem maakt gebruikt van een multidisk visco-koppeling. Tussen de 5 en 40 procent van het vermogen wordt overgebracht naar de voorwielen. Porsche claimt verbeterde handling, verbeterde rechtuitstabiliteit op hoge snelheid en natuurlijk betere grip op slecht wegdek. Dat er op veiligheid gelet is bij deze vierwielaangedreven 911´s blijkt wel uit de ontwikkeling van twee nieuwe functies voor het PSM. 
De remmen worden voorgeactiveerd voor een noodstop, waardoor de zogenaamde “luchtspeling” tussen remblokken en remschijven geëlimineerd en de remweg verder verkort wordt. De tweede nieuwe functie van het PSM wordt geactiveerd wanneer de bestuurder weliswaar snel, maar niet met volle kracht op het rempedaal trapt. In deze situatie compenseert de hydraulische pomp de druk om alle wielen in het ABS-regelbereik te brengen en daardoor het optimale remvermogen te bereiken.   
      
PASM
Uiteraard levert Porsche ook haar Active Suspension Managament, kort gezegd PASM, op de Carrera 4 en Carrera 4S. In de normale stand zorgt deze voor een comfortbale afstelling van de schokdempers. Wanneer er op de sportknop wordt gedrukt veranderd het karakter van de auto in een veel sportievere machine. Het systeems is standaard op de Carrera 4S, op de Carrera 4 is het een optie. Een andere optie is een extra sportpakket. De auto wordt hiermee 20 mm verlaagd en bovendien wordt een mechanisch differentiel op de achteras gemonteerd.
 
Oktober 2005
Vanaf oktober staan de nieuwe 911 Carrera 4 en Carrera 4S bij de Porsche-dealers. De 911 Carrera 4 is leverbaar vanaf € 117.875,- en voor de Carrera 4S moet € 132.610,- worden betaald.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties