Nieuws

Volkswagen ID.7 Variant (2023): elektrische Volkswagen is net zo ruim als een Phaeton

Volkswagen ID.7  Variant (2023): elektrische Volkswagen is net zo ruim als een Phaeton

Dat de elektrische Volkswagen ID.7 stationwagon er zou komen, was al bekend. Maar hij rijdt al vrijwel ongecamoufleerd rond! Wanneer komt hij naar Nederland, wat is de actieradius en waarom komt hij eigenlijk twee jaar te laat?

In april 2023 werd de Volkswagen ID.7 onthuld. Hij baarde opzien met zijn nieuwe elektromotor en zijn nieuwe  batterijpakket, waardoor een actieradius van 700 kilometer mogelijk is. Volkswagen vertelde bij de onthulling in Amsterdam al dat er ook een ID.7 Variant zou komen, en die blijkt al vrijwel zonder camouflage rond te rijden! Gewoon in het wild, in de Duitse stad Kiel.

Actieradius groter dan verwacht

De elektrische gezinsauto van Volkswagen heeft zijn oorsprong in de concept car ID Space Vizzion, die al in 2019 werd onthuld. Toen verwachtten we dat de ID Space Vizzion in 2021 al op de markt zou komen. Wat dat betreft is de ID.7 Variant dus eigenlijk twee jaar te laat. Er is wel een troost: in 2019 gingen we nog uit van een actieradius van maximaal 580 kilometer, daar is 120 kilometer bijgekomen.

Volkswagen ID.7  Variant (2023): elektrische Volkswagen is net zo ruim als een Phaeton
Volkswagen ID.7  Variant (2023): elektrische Volkswagen is net zo ruim als een Phaeton
Tip
Toyota Aygo X nu vanaf slechts €265 per maand
Toyota Aygo X nu vanaf slechts €265 per maand

Meer zien van deze compacte crossover?
Stel uw pakket samen

Net zo ruim als een Volkswagen Phaeton

De ID.7 Stationwagon is net zo groot als de Volkswagen Passat (bijna 5 meter lang), maar Volkswagen belooft dat hij net zo ruim is als de luxe Volkswagen Phaeton.  Net als de ID.7 sedan, is de ID.7 Variant gebaseerd op het MEB-platform voor elektrische auto's van de Volkswagen-groep.

In onze wekelijkse nieuwsbrief lees je veel meer nieuws over Volkswagen. Interessant, toch?

Elke vrijdag krijg je hem gratis in je mailbox!

ID.7 Variant misschien al in 2023 naar Nederland

De productie van de Volkswagen ID.7 Variant start nog in 2023, waarna de kans aanwezig is dat hij nog dit jaar in de Nederlandse showrooms staat. Al houdt Volkswagen het officieel op 2024. Van de ID.7 hatch is al bekend dat-ie in het najaar van 2023 bij de dealer arriveert.

De ID.7 heeft een technische primeur: een gloednieuwe elektromotor die aan de achteras is gekoppeld, maakt zijn debuut. Hij levert 286 pk en 545 newtonmeter en komt 615 kilometer op één acculading. Later krijgt de Volkswagen ID.7 Variant, net als de hatchback-versie, een groter batterijpakket van 85 kWh. Daarmee komt de actieradius uit boven de 700 kilometer. 

Volkswagen ID.7  Variant (2023): elektrische Volkswagen is net zo ruim als een Phaeton
Volkswagen ID.7  Variant (2023): elektrische Volkswagen is net zo ruim als een Phaeton

10 minuten snelladen, 230 kilometer actieradius

Er komt ook een snelle ID.7 Variant GTX met vierwielaandrijving. Die sprint in 5,6 seconden van 0 naar 100 km/h. Snelladen kan de ID.7 stationwagon in de duurste Pro S-versie met 200 kW, waardoor je er in 10 minuten aan de laadpaal 230 kilometer bij krijgt.

De productie van de ID.7 sedan en Variant vindt plaats in de Volkswagen-fabriek in het Duitse Emden, waar nu nog de Passat en Arteon worden geproduceerd. De Arteon krijgt geen opvolger, terwijl van de nieuwe Passat alleen een Variant-uitvoering op de markt komt. Momenteel ondergaat de fabriek een metamorfose, die volgens Volkswagen de productiecapaciteit zal verhogen tot 300.000 elektrische auto's per jaar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaap Peters
Door Jaap Peters

Van oudsher concentreert zijn autoliefde zich op groot, comfortabel en Frans, maar rijdt nu naar tevredenheid een youngtimer uit Zuid-Duitsland. Ziet vol bewondering hoe de Koreaanse automerken de wereld op z'n kop zetten en snapt nog steeds niet waarom Formule 1 een sport is.
Lees meer »

Zoeken