Nieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Deze auto's worden binnen 10 tellen gejat

Inpikken en wegwezen: het Britse consumentenplatform What car? ontdekte dat sommige auto's met keyless entry wel érg gemakkelijk te jatten zijn. Slimme dieven hebben soms genoeg aan tien seconden om er met je auto vandoor te gaan.

Volgens het onderzoek van What Car? zijn de Audi TT RS en de DS 3 Crossback het snelst te kraken. De beveiligingsspecialisten van de Britse consumentenorganisatie verschaften zich binnen 5 seconden toegang tot de DS 3 Crossback. Om ermee weg te rijden hadden ze slechts nogmaals 5 tellen nodig. En wég is je chique Franse crossover ...

Auto's met keyless entry extra kwetsbaar

Maar die extreme diefstalgevoeligheid is zeker geen puur Frans probleem. In feite zijn alle auto's met keyless entry en startknop kwetsbaar. Met speciale apparatuur kunnen criminelen het sleutelsignaal gemakkelijk onderscheppen wanneer jij de auto ontgrendelt of afsluit. Vervolgens kunnen ze het onderschepte signaal gebruiken om zich de auto toe te eigenen.

Bewegingsdetectie

Zo laat ook de Audi TT RS zich binnen tien seconden ontvoeren. En zie deze supersnelle jongen dan maar eens te achterhalen! Maar eerlijk is eerlijk: de Britse gelegenheidsdieven geven aan dat de sportieve Duitser niet altijd zo simpel te jatten is. Audi is namelijk een van de merken die nieuwe modellen met een nieuwe slimme antidiefstalvoorziening uitrusten. Het betreft een bewegingsdetector ín de sleutel. Deze merkt als de sleutel in rust is. Bijvoorbeeld wanneer die thuis keurig aan het rekje hangt of in een bureaula ligt. In dat geval lukte het de experts van What Car? in het geheel niet om in de auto te komen. Maar als de eigenaar met de sleutel in zijn zak loopt te winkelen, is het systeem alsnog kwetsbaar. Behalve Audi kennen ook BMW, Ford en Mercedes deze voorziening.

Ultrabreedband

Jaguar Land Rover kiest voor een andere beveiligingsmethode. De Britten hebben zeer onlangs een ultrabreedband-technologie voor hun sleutels geïntroduceerd. Daarbij verzendt de sleutel een veelheid aan signalen, die niet zomaar eventjes kunnen worden opgevangen en gekopieerd.

Gemakkelijke slachtoffers

Land Rovers uit 2018 of eerdere bouwjaren, zijn echter vrij gemakkelijke slachtoffers. Zo zit een slimme dief binnen 10 seconden in een Land Rover Discovery Sport zonder zo'n slimme ultrabreedbandsleutel. En weer 20 seconden later kan de boef op ontdekkingsreis met zijn vers gejatte auto.

Weg binnen één minuut

Een BMW X3 waarvan de slimme sleutel in beweging is, laat zich binnen 40 seconden openen (toch maar een hele goede autoverzekering afsluiten dus). In totaal heeft een dief slechts een minuut nodig om de auto te stelen. Hangt de Digital Smart Key thuis keurig in het sleutelkastje, dan worden autodieven efficiënt buiten de deur gehouden. De Mercedes A-klasse en de Ford Fiesta met de modernste sleuteltechniek laten vergelijkbare resultaten zien. Bemoedigend, maar nog niet dé oplossing.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Deze auto's worden binnen 10 tellen gejat
Deze auto's worden binnen 10 tellen gejat
Deze auto's worden binnen 10 tellen gejat
Deze auto's worden binnen 10 tellen gejat
Deze auto's worden binnen 10 tellen gejat
Deze auto's worden binnen 10 tellen gejat
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s.
Lees meer »

Zoeken