Nieuws

Dat is snel! BMW-baas Harald Krüger treedt al na vier jaar af

Dat is snel! BMW-baas Harald Krüger treedt al na vier jaar af

BMW-baas Harald Krüger zwaait al na vier jaar af. Dat doet hij om "zijn carrière een impuls te geven", aldus de 53-jarige Duitser, maar de realiteit is dat hij binnen BMW niet onomstreden is. Onder zijn leiding is het concern links en rechts ingehaald op elektrogebied.

Krüger volgde ruim vier jaar geleden Norbert Reithofer op als algemeen directeur van BMW. Hij was daarmee de jongste CEO van een groot autoconcern ooit. Tijdens zijn eerste publieke optreden – in september 2015 op de IAA in Frankfurt – werd Krüger onwel. Hij voelde zich voor zijn presentatie al ziek, maar ging toch het podium op, waar hij flauwviel.

Langzaam bergafwaarts

Toen Krüger de teugels van Reithofer overnam, was BMW in topconditie. Het bedrijf verkocht meer auto's dan Audi en Mercedes-Benz, was met de i3 vroeg in de elektromarkt gestapt en had net de innovatieve Carbon Core geïntroduceerd. Daarna ging het echter langzaam bergafwaarts. Zo daalde de winst in 2018 met bijna 8 percent.

Elektrovoorsprong is weg

Mercedes-Benz heeft BMW inmiddels ingehaald wat verkoopcijfers betreft. Bovendien heeft BMW zijn elektrovoorsprong zien verdwijnen. Na de vooruitstrevende i3 is er geen elektrisch model meer geïntroduceerd. Ook bleek de Carbon Core-techniek te duur. BMW kondigde drie jaar geleden al aan de toepassing ervan terug te schroeven.

De eer aan zichzelf

Krüger ligt daarom onder vuur binnen BMW. Hij houdt de eer echter aan zichzelf. Volgend jaar april loopt zijn aanstelling af, maar hij heeft vlak voor het weekend aangekondigd niet voor een tweede termijn te gaan. Krüger – die zevenentwintig jaar bij BMW heeft gewerkt – wordt waarschijnlijk opgevolgd door de huidige productiebaas Oliver Zipse (55).

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken