Rij-indruk met drie Volkswagen BlueMotion modellen

Zonder milieulabel hoor je er als automerk tegenwoordig niet meer bij. BlueMotion van Volkswagen geniet een enorme bekendheid omdat het door het merk binnen bijna alle modellijnen is doorgetrokken. Zeker met de komst van de Polo BlueMotion krijgen de milieuversies een uiterst dominante rol.

Begin jaren negentig maakten we al kennis met de Volkswagen Golf SDI voorzien van een start/stop systeem. Tegenwoordig niet bijzonder meer, maar in die jaren betrof het een behoorlijk exotische voorziening. Het voordeel zat niet alleen in het beoogde lagere brandstofverbruik, maar ook in de volledige rust als de luidruchtige diesel stilstaand voor een stoplicht het zwijgen werd opgelegd. Het bleef bij die ene Golf, maar tegenwoordig maakt start/stop integraal deel uit van BlueMotion.

Rolweerstand
Maar liefst drie nieuwe BlueMotion modellen komen vrijwel tegelijk op de markt. De nieuwe Golf vormt daarbij de minst grote verrassing. Die wordt voorzien van een 1.6 liter TDI-motor die zoals we gewend zijn keurig 105 pk levert en een koppel van 250 Nm tussen 1.500 en 2.500 tpm. Tot zover geen verschil, maar dat is er wel degelijk. Het BlueMotion pakket is voor alle modellen vrijwel gelijk en omvat onder andere een start/stop systeem en banden met een extra lage rolweerstand. Verder is er een aantal aerodynamische verbeteringen aangebracht, waaronder het verlaagde onderstel, en is er gekeken naar de versnellingsbakverhoudingen. Tijdens remmen wordt energie teruggewonnen en weer opgeslagen in de accu. En dat alles heeft een merkbaar effect. De Golf BlueMotion haalt een gemeten brandstofverbruik van 3,8 l/100 km en daarbij hoort een CO2-uitstoot van 99 g/km.

Rekenmachine
Kijken we even naar de reeds bestaande ‘gewone’ Golf 1.6 TDI met hetzelfde vermogen en koppel, dan blijkt die 119 g/km aan CO2 uit te stoten en 4,5 liter aan diesel per 100 km te verstoken. Even intikken op een rekenmachine en de winst blijkt zomaar 15 procent te bedragen. Bovendien valt de Golf BlueMotion in de categorie voor 20 procent zakelijke bijtelling en dat wordt steeds meer een argument om voor een dergelijk zuinige auto te kiezen. In het rijden komt je natuurlijk niets te kort. Sterker nog, de prestaties zijn gelijk gebleven, dus valt ieder argument voor de normale 1.6 TDI weg, ook al bedraagt het prijsverschil op dit moment een paar honderd euro.

Common rail
De algehele indruk die de Golf maakt is uitstekend. De common rail motor komt in niets te kort, loopt prachtig stil en laat duidelijk merken dat spaarzaam zijn niet hetzelfde is als afzien. We zijn dan ook niet verwonderd dat dezelfde motor en vergelijkbare ingrepen ook een uitermate plezierige Passat BlueMotion opleveren. De huidige Passat heeft natuurlijk al een leven als BlueMotion achter de rug, maar die versie was nog voorzien van de oude 1.9 liter pompverstuiver die exact hetzelfde vermogen van 105 pk voortbrengt. De nieuwe 1.6 liter is natuurlijk veel moderner, merkbaar stiller en zorgt met 190 km/h voor dezelfde topsnelheid als de Golf BlueMotion. Ook de acceleratie naar 100 in 12,4 seconden doet niet veel onder voor zijn kleinere broertje. Natuurlijk is de Passat BlueMotion wederom verkrijgbaar als sedan en Variant. De auto behaalt een brandstofverbruik volgens de officiële methode van 4,4 l/100 km en dat komt neer op 114 gram per kilometer aan CO2. Ook dat blijkt goed voor een A-label en 20 procent bijtelling. De Passat blijft hierdoor zakelijk in de race. Al rijdend met deze grote Volkswagen valt wederom op hoe goed de auto in elkaar steekt. De degelijkheid straalt op je af, zonder dat het al te zakelijk wordt. Het concept klopt na jaren nog steeds en dat is ook te merken aan de verkoopresultaten.

Zuinigheidsconcept
Maar de ogen zijn in ons land vooral gericht op de nieuwe Polo BlueMotion. Jaren terug had Volkswagen de zogenaamde 3 liter auto. Een Lupo voorzien van een 1.2 liter TDI krachtbron die behoorlijk zuinig was, maar waarvoor de berijder ook het nodige moest laten. De prestaties waren uiterst bescheiden en vooral de gerobotiseerde versnellingsbak vroeg het nodige geduld. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heeft het zuinigheidsconcept zich verder ontwikkeld. Toch zien we in de Polo BlueMotion weer die driecilinder diesel die een cilinderinhoud heeft van 1.199 cc en dat klinkt erg bescheiden. De prestaties lijken niet verkeerd, als het daar bij zo’n milieuversie al om zou draaien. De krachtbron levert zowaar 75 pk en een prima koppel van 180 Nm bij 2.000 tpm. Die blijken goed voor een acceleratie naar 100 in 13,6 seconden en een top van 173 km/h. Wie overigens die top probeert te behalen, moet het BlueMotion concept maar even vergeten.

Zakelijk en privé
Leuk die topsnelheid van 173 km/h, maar daar draait het bij deze auto juist niet om. Bij een Bluemotion komt de milieubelasting op de eerste plaats en dan met name het brandstofverbruik. Nu zal het maar weinigen lukken om de opgegeven waarde van 3,3 liter per honderd kilometer daadwerkelijk te behalen, maar is het de bijbehorende CO2-uitstoot waarop bij de overheid wordt afgerekend. Die bedraagt namelijk 87 g/km en dat betekent dat deze Polo BlueMotion de enige vierpersoons diesel is die op de Nederlandse markt volledig in de prijzen valt. Een dergelijke CO2-uitstoot leidt tot een vrijstelling van BPM, maar ook per 1 januari een vrijstelling op de wegenbelasting en niet te vergeten een bijtelling van maar 14 procent. Dan valt het gemakkelijk te begrijpen dat importeur Pon op voorhand al een flinke aanslag heeft gedaan op de productieplanning. Want dit wordt zonder twijfel de verkooptopper in het Polo programma. Het is voor het eerst dat deze rol voor een diesel is weggelegd. Diesel rijden levert bij deze auto geen financieel nadeel meer op. Dat betekent dat het model zowel uit de zakelijke als privé hoek grote belangstelling gaat krijgen.

1.300 km
De driecilinder maakt in het vooronder zijn kenmerkende roffelende geluid. Behalve op lage toerentallen zijn de trillingen keurig gedempt en vallen de prestaties helemaal niet tegen. Het is ook een kwestie van even je verwachtingen verleggen, want na enkele tientallen kilometers begint al de gewenning. En als je dan pas na zo’n 1.300 km voor het eerst weer aan de pomp verschijnt en weet dat je helemaal geen wegenbelasting betaalt, dan wil je daar best genoegen mee nemen. De vanafprijs van de Polo BlueMotion gaat op ongeveer 17.000 euro komen te liggen.

Conclusie
Volkswagen kan al terugkijken op een behoorlijk succes van haar BlueMotion modellen. De vernieuwde Passat en de Golf zullen op de bestaande weg voortgaan, maar dé hoofdrol lijkt weggelegd voor de Polo BlueMotion. De bescheiden prestaties zullen door menig Nederlandse automobilist snel voor lief worden genomen, want voordeliger autorijden kan bijna niet!
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties