Tests

Eerste review Porsche Taycan (2019)

Tot nu toe ging alle aandacht voor elektrische auto’s naar Tesla, maar je bent gewaarschuwd. Hier is de Porsche Taycan, die Tesla wel eens kan outshinen. Hij heeft het in zich om de 911 van de toekomst te worden met sensationele rijeigenschappen en een subliem comfort. Bovendien blijken Duitsers wel degelijk humor te hebben: de volledig elektrische Taycan is te bestellen als Turbo en als Turbo S.

Wat is er opvallend aan de Porsche Taycan?

Wat is er opvallend aan de Porsche Taycan?

Je kunt beter vragen wat er níet opvallend is aan de Porsche Taycan. Hij weet de kernwaarden van Porsche moeiteloos naar de toekomst te transformeren. De Porsche Taycan heeft rijeigenschappen waar een 911 zich niet voor hoeft te schamen, maar hij is ook extreem comfortabel. Bovendien heeft hij een Tesla-achtige actieradius van 450 kilometer. De Porsche Taycan overtreft Tesla zelfs met snelladen: het laadvermogen is 270 kW, zelfs de modernste Tesla komt niet verder dan 250 kW. In iets meer dan 20 minuten is de accu voor 80 procent vol.

Wat is er goed aan de Porsche Taycan?

Wat is er goed aan de Porsche Taycan?

Allereerst die verbijsterende acceleratie: in 3,2 seconden is de Porsche Taycan Turbo van 0 naar 100 km/h geaccelereerd, de Turbo S doet het in 2,8 seconden. Van 0 naar 200? Gepiept in 10,6 seconden (Turbo S: minder dan 10 seconden). De Taycan Turbo heeft 550 pk, de Turbo S zelfs 761 pk (en een koppel van 1060 Nm!). Maar het comfort maakt nog meer indruk. De twee elektromotoren maken vrijwel geen geluid. De transmissie slaat de eerste van twee versnellingen meestal over, zodat de trekkracht nooit onderbroken wordt. Ook het veercomfort is briljant – beter dan dat van een Panamera, al is hij 9 cm korter en 4 cm minder hoog.

Wat kan er beter aan de Porsche Taycan?

Wat kan er beter aan de Porsche Taycan?

De Porsche Taycan is een zwaargewicht: hij weegt 2230 kilo. Maar eenmaal in beweging, voelt hij de helft lichter aan. Het zwaartepunt ligt zelfs langer dan dat van de Porsche 911. Het vermogen wordt bij de Taycan vijf keer sneller over de wielen verdeeld dan bij normale auto’s met vierwielaandrijving. Maar nu praten we zelfs bij het beantwoorden van de vraag wat er beter kan alweer over dikke pluspunten …

Wanneer komt de Porsche Taycan en wat is de prijs?

Wanneer komt de Porsche Taycan en wat is de prijs?

De prijs van de Porsche Taycan valt eigenlijk wel mee: voor de Turbo betaal je 157.100 euro. We hebben het niet op onze bankrekening, maar vergelijk het dan eens met de Porsche Panamera Turbo. Die kost liefst 211.400 euro! En nu rijd je in de auto van de toekomst. De Porsche Taycan Turbo S kost 191.000 euro, dan heb je de snelste Porsche die op dit moment in de prijslijst staat. De Taycan is al te bestellen en staat volgend jaar bij de dealer.

Wat vind ikzelf van de Porsche Taycan?

Wat vind ikzelf van de Porsche Taycan?

Ik zou zeggen: doe mij er maar eentje. De Porsche Taycan is sneller dan de meeste sportwagens en comfortabeler dan de meeste reislimousines. Ik wou dat ik hem kon betalen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaap Peters
Door Jaap Peters

Van oudsher concentreert zijn autoliefde zich op groot, comfortabel en Frans, maar rijdt nu naar tevredenheid een youngtimer uit Zuid-Duitsland. Ziet vol bewondering hoe de Koreaanse automerken de wereld op z'n kop zetten en snapt nog steeds niet waarom Formule 1 een sport is.
Lees meer »

Zoeken