Daf 600 (1959)

Daf 600 (1959)

We gaan terug naar het jaar 1959. Het jaar waarin de Cubaanse dictator Fulgencio Batista wordt afgezet door landgenoot Fidel Castro, Barbie ‘wordt geboren’ en het epische verhaal van Ben-Hur de filmwereld veroverde. 1959 is tevens het geboortejaar van de Daf 600.

In 1928 richtte Huub van Doorne samen met zijn broer Wim en met financiële steun van de heer Heugens, eigenaar van de Brouwerij en IJsfabriek Coolen, de "Hub van Doorne, Machinefabriek en Reparatie-inrichting" op. Bestaansrecht van het in Eindhoven gevestigde bedrijf was het fabriceren van aanhangwagens en opleggers voor de commerciële vervoerssector en al snel werd de originele bedrijfsnaam veranderd in ‘Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek N.V.’, afgekort D.A.F. De zaken gingen goed en het bedrijf groeide snel. In 1948 diende zich een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van DAF aan door in dat jaar opnieuw een naamswijziging te ondergaan; "Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek" wordt "Van Doorne’s Automobiel Fabriek". Naast aanhangers en chassisconstructies werden nu ook vrachtwagens geproduceerd waarvan de eerste in 1949 van de band rolde.

Lichte teleurstelling
Zo’n vijf jaar na de opening van de fonkelnieuwe truckfabriek in Eindhoven ontstond er bij Huub en Wim het idee voor een personenauto. Een uitdaging en droom die in 1958 werkelijkheid werd met de Daf 600. Wekenlang voor zijn publieksdebuut op de RAI in Amsterdam stonden de kranten en tijdschriften vol van de auto. Daf had als fabrikant immers een sterke reputatie dus deze eerste Daf personenauto schiep hoge verwachtingen. Eenmaal onthuld viel er een lichte teleurstelling te ontdekken bij de pers en het publiek. Wat ‘schitterde’ op de Nederlandse autoshow was een eenvoudige vierpersoonsauto met een 22 pk sterke 590 cc metende luchtgekoelde tweecilinder. ‘Nou niet meteen een auto om over naar huis te schrijven’ leek de primaire gedachte van de omgeving.

Toppen in ‘Reverse’
Het enige dat bijzonder was aan de Daf 600 was zijn continu variabele transmissie, door DAF uitgevonden en Variomatic of het ”pientere pookje” – in de promotionele uitingen – genoemd. De bak dreef met twee rubberen riemen de achterwielen aan en kende een oneindig aantal reducties. Daardoor was het ‘traploos’ en het grappige daaraan was dat de Daf 600 zijn topsnelheid van krap 90 km/h zowel voor- als achteruitrijdend kon bereiken. Velen van jullie herinneren zich vast nog wel de beroemde Daf ‘achteruitrijraces’.

Lesauto
Het was juist de innovatieve Variomatic die de 600 tot een groot succes maakte. De Daf was niet alleen de goedkoopst verkrijgbare auto met automaat (toentertijd zo’n Fl. 4.000,-), ook was het vanwege het niet hoeven schakelen uitermate geschikt voor automobilisten met geen of weinig rijervaring. Hierom kreeg de Daf 600 het imago een auto voor ouderen en onbekwame bestuurders te zijn. Een beeld dat wordt bevestigd door de vaak zwalkende 600’s over de weg, aldus de geschiedenisboeken. Hoewel dit het succes niet in de weg zat, was Daf zelf niet zo verheugd met deze status. Mede hierdoor en door enkele nationale en internationale autosportoverwinningen met een Daf 600 besloot het in 1964 een race- en rallydivisie op te richten. Onder leiding van Rob Koch werden diverse race-600’s geprepareerd en dit niet zonder succes. Hoogtepunt van Daf’s autosporthistorie was de Alexis-Daf, een Formule 3-racewagen uitgerust met een zwaardere Variomatic. De auto werd in het geheim ontwikkeld om uiteindelijk in 1965 ontdekt te worden door de media.

Daf wordt Volvo
Na een productie van meer dan dertigduizend stuks werd de Daf 600 opgevolgd door de 750. Deze beschikt over een krachtigere 30 pk sterke boxermotor en was naast het standaardmodel verkrijgbaar als luxueuzer aangeklede Daffodil wat uit het Engels vertaald narcis betekent en verwijst naar de vorm van de stuurwielnaaf. De Daf 750 wist met een productieaantal van een kleine honderdduizend stuks de 600 ruimschoots te evenaren voordat hij in 1967 werd vervangen door de Daf 33, gevolgd door de 44. Ondertussen kreeg het Zweedse Volvo steeds meer aandelen van Daf in handen om begin jaren ’70 groot aandeelhouder te worden. De Daf 55 en de 66 werden nadien omgedoopt tot Volvo 55 en Volvo 66 en de Nederlandse merknaam verdween langzaam uit het straatbeeld. Met de komst van de Volvo 343, de spirituele opvolger van de Daf 66, was het echt over en uit.
Tip
Kies jouw autoverzekering
Kies jouw autoverzekering

Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.

Daf 600 (1959)
Daf 600 (1959)
Daf 600 (1959)
Daf 600 (1959)
Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties