Met deze doorbraak komt draadloos opladen steeds dichterbij

Alle hulp is welkom als het gaat om switchen naar elektrisch rijden. De volgende ontwikkeling die het leven van EV-eigenaren makkelijker gaat maken is draadloos laden.

Het in Tennessee gevestigde Oak Ridge National Laboratory heeft een manier gevonden om een elektrische auto op te laden zonder een stekker in te pluggen, zo laat Newswise weten. Met behulp van elektromagnetische golven verloopt het proces draadloos. Vergelijkbaar met hoe je je smartphone draadloos oplaadt.

Onlangs testten de wetenschappers in het laboratorium de methode op een Hyundai Kona Electric met succes: de batterij van de EV werd met 96 procent efficiëntie tot een maximaal laadvermogen van 100 kW geladen. Een doorontwikkeling van deze techniek zou het opladen van elektrische auto’s nog makkelijker maken.

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang al het interessante autonieuws in je mailbox!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

EV efficiënt opladen zonder stekker

Het draadloos laden van EV's is vaker geprobeerd, maar onderzoekers vonden nog geen manier om dit proces efficiënt te laten verlopen. Voorheen ging tijdens draadloos opladen veel energie verloren, waardoor de input van energie veel hoger lag dan wat er uiteindelijk in de batterij eindigde.

Het is sowieso normaal dat er energieverlies optreedt wanneer je een elektrische auto oplaadt, ook met een stekker. Zo blijkt uit een onderzoek van Car and Driver: bij het conventioneel opladen van een EV treedt een energieverlies van tussen de 12 en 15 procent op. Vergelijk dat met de 96 procent efficiëntie van draadloos opladen en dan gaan we er dus zelfs op vooruit.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Interesse uit de autowereld

Wij zien het wel zitten om elektrische auto's gewoon op een oplaadmat te parkeren en er is ook duidelijk interesse uit de autowereld. Zo nam Tesla vorig jaar een Duitse start-up over die zich specialiseerde in draadloos opladen. Tevens heeft Ford een techniek voor draadloos opladen gepatenteerd. 

Met deze ontwikkeling kan het interessant zijn voor merken om in de techniek te investeren en zich te specialiseren. Wij beschouwen het oplaadgemak vooral een meerwaarde voor luxemerken als Mercedes en Lexus. Je laat zo'n oplaadstation op de oprit van je huis plaatsen en je hoeft nooit meer een natgeregend laadsnoer op te rollen. De commercial schrijft zichzelf.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties