Ford werkt in het geniep aan een platform voor goedkope elektrische auto's

Ford loopt op het gebied van elektrische auto’s achter. En daar moet snel verandering in komen. Daarom werken bollebozen van het merk al twee jaar in het geniep aan een platform dat als basis kan dienen voor goedkope elektrische auto's.

Dat liet Ford-CEO Jim Farley weten tijdens een interne meeting met investeerders en medewerkers. Dit team is in het geheim samengesteld en werkt dus al twee jaar aan de ontwikkeling van een platform voor nieuwe elektrische auto’s.

Volgens Farley is het platform flexibel en kan het als de basis van verschillende auto's dienen. De focus van Ford verschuift daarbij steeds meer naar compactere en goedkopere EV’s.

Wanneer komt de betaalbare EV van Ford? Volg het op de voet met onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Productie Ford Explorer uitgesteld

Ford heeft betaalbare elektrische auto’s nodig om competitief te worden in de EV-markt. Momenteel heeft het Amerikaanse merk enkel de Ford Mustang Mach-E en de Ford F-150 Lightning (in Europa alleen leverbaar in Noorwegen en Zwitserland) als elektrische opties in het modellengamma.

Mede door de hoge prijzen zijn deze EV’s geen een succes. Ter illustratie: de Mustang Mach-E ging in Nederland vorig jaar slechts 411 keer over de toonbank, waarmee het een schamel aandeel van 3 procent had in de verkopen van Ford in ons land.

Eerder werd de Ford Explorer al aangekondigd als redder in EV-nood, maar de ID.4-kloon laat op zich wachten. In eerste instantie zou de suv vorig jaar komen, maar de introductie werd uitgesteld om te voldoen aan nieuwe veiligheidsregels. En al komt de Explorer binnenkort op de markt - we hebben het over een auto met een streefprijs van richting de 45.000 euro. Daarmee is de EV geen koopje.

Goedkope elektrische Ford

Omdat goedkope elektrische auto’s verkoopkansen bieden, werkt Fors al een tijd in het geheim aan een nieuw platform. Daarmee komen ook elektrische auto’s met het magische streefbedrag van 25.000 euro in beeld. Ford is echter niet het enige merk dat de ambitie heeft om zo’n EV te ontwikkelen, zo weet ook Farley. "Daarbij moeten we goed op de kosten letten", zei hij. "Vooral de betaalbare Tesla en de Chinese merken zijn belangrijke concurrenten."

Toch geven we Ford niet op. De Amerikanen zijn decennialang succesvol geweest met de Ford Fiesta en weten dus wat het is om een betaalbare en goed rijdende compacte auto te ontwikkelen. We geven daarbij wel een ongevraagd advies om de nieuwe betaalbare EV de naam Fiesta te geven. En om er een even leuke stuurmansauto van te maken als de Fiesta op benzine.


Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties