Automobilisten willen reservewiel – deze populaire auto’s hebben er géén

Automobilisten willen reservewiel – deze populaire auto’s hebben er géén

Het reservewiel is zeer geliefd. Dat blijkt uit een onderzoek onder Britse automobilisten. Wij verkiezen het thuiskomertje ook boven een bandenreparatieset. Hebben de 10 populairste auto’s van Nederland eigenlijk een reservewiel?

Het onderzoek onder ruim 10.000 AA-leden (de Britse Wegenwacht) laat er geen twijfel over bestaan: 82 procent geeft de voorkeur aan een reservewiel. Het alternatief is een bandenreparatieset.

De Britse Wegenwacht is zelf ook niet blij met de bandenreparatieset. Hun beste monteur legt uit: “Als een auto vroeger een lekke band had, monteerden we simpelweg het reservewiel en zwaaiden de klant uit. Tegenwoordig kan het een paar uur kosten om hetzelfde probleem op te lossen, aangezien fabrikanten ervoor kiezen om een reparatiekit mee te leveren in plaats van een reservewiel.”

Tip
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting

Abonneer je nu en start met streamen van sport, films en series

Reservewiel of bandenreparatieset

Dus wie je het ook vraagt, de automobilist, de wegenwacht of de autowebsite, een reservewiel heeft de voorkeur. Dat roept bij ons de vraag op: hebben de 10 populairste auto’s van Nederland eigenlijk een reservewiel aan boord? Wat blijkt? Deze simpele vraag heeft een uitgebreid antwoord.

Reservewiel of bandenreparatieset

Reservewiel optioneel

Tesla Model Y

-

-

Kia Picanto

Reservewiel

-

Peugeot 208

Bandenreparatieset

121 euro

Volvo XC40

Bandenreparatieset

150 euro

Kia Niro

Bandenreparatieset

-

Opel Corsa

Bandenreparatieset

Ja, prijs n.n.b.

Volkswagen Polo

Bandenreparatieset

110 euro

Lynk & Co 01

-

-

Toyota Yaris Cross

Bandenreparatieset

453 euro

Toyota Aygo X

Bandenreparatieset

-

1 auto in de top 10 heeft een reservewiel

Zoals je in bovenstaande tabel kunt aflezen, heeft maar één auto een reservewiel: de Kia Picanto. Het reservewiel maakt deel uit van de standaarduitrusting. Kopers van een Kia Niro worden dan weer afgescheept met een mobiliteitskit.

Bij de helft van de auto’s is het reservewiel optioneel

Het is fijn om te zien dat je bij 5 van de 10 auto’s het reservewiel in elk geval kunt aanvinken op de optielijst. Bij de Peugeot 208, Volvo XC40 en de Volkswagen Polo ben je daarvoor 110 tot 150 euro kwijt. Toyota verkoopt je een 453 euro kostende thuiskomerset voor de Yaris Cross. Die set wordt dan weer niet aangeboden voor de Aygo X. De Corsa is ook uit te rusten met een reservewiel, maar Opel communiceert geen bedrag.

Tesla en Lynk & Co hebben geen van beide

Tesla en Lynk & Co doen het anders: beide merken leveren geen reservewiel én geen bandenreparatieset. Bij Tesla kun je de bandenreparatieset bestellen in de webshop. Wat moeten Lynk & Co 01-rijders doen als ze een lekke band hebben? Die moeten ermee naar een werkplaats. In Spanje, Tsjechië, Slowakije en Turkije heb je dan trouwens wel iets uit te leggen. In die vakantielanden is namelijk minimaal een werkende bandenreparatieset verplicht. Iets om te onthouden voordat je op vakantie gaat.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties