Striptease Lancia Ypsilon nadert hoogtepunt

Striptease Lancia Ypsilon nadert hoogtepunt

Lange tijd leek Lancia ten dode opgeschreven, maar in 2024 wordt het illustere Italiaanse merk nieuw leven ingeblazen. Dan verrijst de gloednieuwe Lancia Ypsilon. Hoe de auto eruit gaat zien, wordt steeds duidelijker

Lancia leidt allang een zieltogend bestaan. Het merk heeft nog slechts één model in het portfolio: de Ypsilon. Het model dateert al uit 2011 en is nog uitsluitend op de thuismarkt leverbaar. Daar konden ze lange tijd geen genoeg krijgen van de kleinste Lancia. In 2022 werden er nog 41.000 verkocht en was het zelfs de populairste auto onder Italiaanse consumenten.

Volg het Lancia-nieuws op de voet met onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Niettemin leek het er jarenlang op dat het historische merk Rover en Saab achterna zou gaan. Want op één been kun je niet lopen. De ondergang van Lancia zou zonde geweest zijn, want de moderne auto heeft veel te danken aan de grondlegger van het merk, Vincenzo Lancia.

Striptease Lancia Ypsilon nadert hoogtepunt
Striptease Lancia Ypsilon nadert hoogtepunt

Toen ook Lancia onder de Stellantis-paraplu terechtkwam, werd steeds duidelijker dat de concernleiding het merk niet wilde laten versterven. In 2024 begint de herrijzenis en vervolgens krijgt Lancia 10 jaar de tijd om zichzelf te bewijzen.

Het eerste nieuwe model onder het huidige regime wordt de Ypsilon. Ook in zijn nieuwe gedaante wordt het weer een compacte auto. Met knipogen naar het verleden, maar met moderne techniek. Hij komt er sowieso met een volledig elektrische aandrijflijn, maar er komen waarschijnlijk eveneens verbrandingsmotoren op het programma.

Lancia Ypsilon (2024) krijgt futuristische én nostalgische trekjes

De neus van de nieuwe Ypsilon oogt futuristisch, met led-lampen in de vorm van twee lange, liggende lijnen, met daartussenin een korte verticale led-strip. Voor de achterkant kiest Lancia juist voor een historisch verantwoord ontwerp. Daar krijgt de Lancia Ypsilon twee ronde achterlichten, in de stijl van de Lancia Stratos. 

Striptease Lancia Ypsilon nadert hoogtepunt
Striptease Lancia Ypsilon nadert hoogtepunt

Voor wie het niet meer weet: de Stratos was een speciaal voor de rallysport ontwikkelde sportwagen. En niet zonder succes: de auto won in de jaren 70 drie keer op rij de Rally van Monte Carlo, drie wereldkampioenschappen voor constructeurs, van 1974 tot en met 1976, en zelfs drie Europese kampioenschappen voor coureurs.

De volledige onthulling van de nieuwe Lancia Ypsilon volgt in februari 2024. De techniek wordt waarschijnlijk rechtstreeks overgenomen van andere Stellantis-modellen als onder meer de Opel Corsa en Peugeot 208. Maar stiekem hopen we dat Lancia er toch nog een leuke eigenwijze twist aan geeft. De tijd zal het leren.

Striptease Lancia Ypsilon nadert hoogtepunt
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties