Waarom de elektrische BMW iM3 er nooit gaat komen

De komst van de BMW iM3 leek een kwestie van tijd, nadat vorige week naar buiten kwam dat de Duitsers de naam ‘iM3’ hebben gepatenteerd. Maar volgens de baas van de BMW M-afdeling, wil dat niets zeggen over de toekomst van een elektrische M3.

In een interview met Top Gear geeft Frank van Meel - directeur van de M-afdeling van BMW - aan dat de combinatie van ‘i’ en ‘M’ nooit zal worden gebruikt. De topman noemt de samenvoeging een mission impossible: "Zelfs als het gaat om een elektrische M, zouden we nooit de ‘i’ toevoegen aan de M-naam".

Hoe gaat de elektrische M3 heten als-ie komt? Je leest het als eerst in onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Elektrische M3 niet uitgesloten

De Nederlandse CEO van de M-divisie wil daarmee overigens niet zeggen dat er nooit een elektrische BMW M3 zal komen - maar dan wel met een andere naam. De topman legt in het interview haarfijn uit waarom een naam als iM3 onmogelijk is voor BMW: “De letter ‘i’ verwijst naar de technologie, terwijl M-auto’s daar niet om draaien. Bij M draait het om een belofte, om autosport en om emotie. Het gaat niet om de technologie van de aandrijflijn.”

Vier elektrische M’s

Momenteel heeft BMW vier elektrische M-auto’s in zijn modellengamma, namelijk de BMW iX M60, BMW i4 M50, BMW i5 M60 en BMW i7 M70. Bij deze modellen zien we een duidelijke splitsing tussen de modelnamen en de M-toevoeging.

Neue klasse

Van Meel wilde de komst van de elektrische M3 niet bevestigen, maar het model lijkt er wel degelijk aan te komen. Frank Weber - hoofd van productieontwikkeling bij BMW - gaf een aantal maanden terug aan dat er een sportieve en elektrische versie van de BMW 3-serie in het vat zit.

De nieuwe M3 zal worden gebaseerd op de Vision Neue Klasse die BMW in september presenteerde. De EV moet in 2027 op de markt komen en zal naar verluidt een duizelingwekkend vermogen van 1360 pk krijgen. Dit wordt bereikt door de M3 EV uit te rusten met niet één, niet twee, maar vier elektromotoren. Een voor elk wiel dus.


Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties