Deze productietruc van Tesla moet elektrische Hyundai’s goedkoper maken

Deze productietruc van Tesla moet elektrische Hyundai’s goedkoper maken

Tesla holt op sommige gebieden kilometers voor zijn concurrenten uit. Zoals met zijn gigafabrieken waarin de gigantische spuitgietpers 70 losse onderdelen vervangt door 3 grote. Nu wil Hyundai het idee van de Giga Press kopiëren.

Elke scholier weet: als je het huiswerk van een ander overschrijft, moet je wel een paar dingen aanpassen. Daarom spreekt Hyundai ook niet van een Giga Press en van Giga Casting, zoals Tesla doet, maar van ‘hypercasting’. Dat is een compleet andere manier van spuitgieten met aluminium. Heus waar. Knipoog.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Drie grote onderdelen in plaats van 70 kleine

Hyundai heeft het patent voor hypercasting vorige maand ingediend bij het Amerikaanse patentbureau. Het nut van zo’n grote spuitgietpers is duidelijk: in plaats van tientallen kleine, afzonderlijke onderdelen te produceren die je vervolgens aan elkaar moet lassen, spuugt de enorme machine ze uit als één complete constructie.

Tesla gebruikt zijn Giga Press om het productieproces te versnellen en te vereenvoudigen. 70 losse onderdelen worden vervangen door drie grote. De kostenbesparing bedraagt ongeveer 30 procent. Om nog maar de zwijgen van de tijdsbesparing. Beide helpen om toekomstige elektrische Hyundai’s betaalbaar te houden.

Op de hoogte blijven van goedkope elektrische auto's? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Zeekr heeft ook een gigapers

We nemen het Hyundai niet kwalijk dat het productietrucs afkijkt bij Tesla, wij beschouwen het als een compliment voor de Amerikanen. Naar het schijnt hebben Toyota, Volkswagen en Volvo ook oren naar de productietechniek van de populaire EV-bouwer.

Nieuwkomer Zeekr gebruikt de geavanceerde spuitgietpers al. Volgens de dochteronderneming van het gigantische Geely-concern scheelt dat 800 laspunten, worden er minder snijfouten gemaakt en is de auto ook nog eens lichter en stijver.

Hyundai private lease

Ook zonder hypercasting zijn auto's van Hyundai voordelig verkrijgbaar, via private lease. Met onze onze vergelijker vind je verschillende Hyundai private lease deals. Ook voor alle andere auto's kun je terecht bij onze private lease vergelijker

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties