De batterij van jouw volgende EV is hier: razendsnelle laadtijd en 700 kilometer range

Batterij-gigant CATL heeft een nieuwe batterij ontwikkeld die wel eens in jouw toekomstige EV zou kunnen worden gebruikt. Binnen 10 minuten laad je maar liefst 400 kilometer bij - genoeg voor een tripje van Nederland naar Noord-Frankrijk.

De Chinese batterijproducent - die onder andere accupakketten levert aan Tesla - presenteerde de nieuwe batterij genaamd Shenxing tijdens een online evenement. Volgens het bedrijf kan binnen 10 minuten dus ongeveer 400 kilometer range worden bijgeladen, en is de totale actieradius van de batterij 700 kilometer.

Wel moeten we hierbij vermelden dat het gaat om de acteradius volgens de Chinese CLTC-meetmethode. Reken voor de in Europa gehanteerde WLTP-methode op circa 100 kilometer minder. Maar 600 kilometer is nog veel. 

Wordt dit de batterij van de toekomst? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om het op de voet te volgen!

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Het geheim

Maar wat is het geheim van de nieuwe batterij? Shenxing is een LFP-batterij (lithium-ijzer-fosfaat). Dat levert een aantal grote voordelen op. Door het gebrek aan kobalt of nikkel is een LFP-batterij goedkoper te produceren en tevens hebben de accu’s een langere levensduur.

Een van de grote nadelen van LFP-batterijen is dat ze niet goed functioneren onder winterse weersomstandigheden: de batterij gaat sneller leeg en het opladen verloopt niet soepel. Deze problemen zijn echter aangepakt, meldt CATL. Volgens de Chinezen kan de accu binnen een half uurtje van 0 naar 80 procent opladen, zelfs bij temperaturen tot -10 graden.

De batterij van jouw volgende EV is hier: razendsnelle laadtijd en 700 kilometer range

Razendsnel laden

De Shenxing-batterij heeft een nieuwe samenstelling van materialen, waaronder een anode van grafiet. Hierdoor is de batterij goedkoop te produceren. CATL verwacht dan ook dat Shenxing een echt massaproduct wordt. Volgens de Chinezen is de batterij geschikt voor elk type voertuig. Daarbij is de Shenxing-batterij volgens CATL de eerste accu wereldwijd die 4C-laden ondersteunt. We zullen je de technische uitleg besparen: het betekent simpelweg dat er razendsnel kan worden geladen.

Succes nodig

Het potentiële succes van de Shenxing-batterij kan CATL wel gebruiken, aangezien het bedrijf te maken heeft met een teruglopende vraag naar batterijen. Dit komt mede door de groei van concurrent BYD, dat een steeds groter marktaandeel opeist. 

De nieuwe batterij wordt naar verwachting al richting het einde van dit jaar massaal geproduceerd in thuisland China. De eerste elektrische auto’s die zijn uitgerust met Shenxing-batterijen worden in het eerste kwartaal van 2024 gelanceerd.


Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties