Voornaam vlaggenschip: de Kia EV9 in 9 opmerkelijke cijfers

De Kia EV9 is onderweg en wordt hét vlaggenschip van de Zuid-Koreanen. Wij lichten 9 indrukwekkende en opvallende cijfers uit die de volledig elektrische suv van Kia kenmerken.

Nummer 1: 5 meter lang

De Kia EV9 is ruim 5 meter lang, 5010 mm om precies te zijn. Daarmee is de zevenzitter de grootste Kia ooit in Europa. Verder is de elektrische suv bijna 2 meter breed (1980 mm), ruim 1,70 meter hoog (1750 mm) en heeft de EV9 een wielbasis van 3,10 meter. De EV9 is het tweede model van Kia (na de EV6) dat staat op het Electric Global Modular Platform.

Nummer 2: 918 liter opbergruimte

Wanneer de derde zitrij is opgeklapt, beschik je in de Kia EV9 over 828 liter kofferruimte. Neem je die derde zitrij wel in gebruik, blijft daar nog altijd 333 liter van over. Verder heeft de EV9 met achterwielaandrijving een respectabele frunk van 90 liter (AWD heeft een frunk van 52 liter). Klap je alle rijen weg, dan kun je in de EV9 met zijn bagageruimte van 2318 liter de polonaise dansen.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Nummer 3: 7 zitplekken

De Kia EV9 is standaard leverbaar als zevenzitter en is daarmee een van de eerste EV’s in zijn klasse. De derde zitrij biedt in tegenstelling tot enkele concurrenten twee volwaardige zitplekken. Tegen een meerprijs is de EV9 ook leverbaar als zeszitter, met drie tweepersoons zitrijen.

Nummer 4: 99,8 kWh 

In de EV9 installeert Kia een enorm accupakket van 99,8 kWh. Volgens Kia kun je met een volledig opgeladen batterij via de Vehicle-to-Load (V2L) techniek een huishouden 5 tot 10 dagen van stroom voorzien. 

Nummer 5: 541 kilometer 

Aan dit grote accupakket is een maximale WLTP-actieradius verbonden van 541 kilometer. Dit geldt voor de instapper met achterwielaandrijving. Met de vierwielaangedreven Kia EV9 kom je tot 497 kilometer. 

Als je de maximale actieradius wilt, kies je dus voor een achterwielaangedreven Kia EV9. In dat geval moet je wel een langzamere sprinttijd (0-100 in 9,4 s, tegenover, 6 s in de AWD) op de koop toe nemen. De sportieve GT-Line sprint daarentegen in een rappe 5,3 seconden van 0 naar 100 km/h. 

De Kia EV9 in 9 indrukwekkende cijfers

Nummer 6: 15 minuten

Specifieke laadtijden en -vermogens worden door Kia nog niet vrijgegeven. Wel maken de Zuid-Koreanen bekend dat je door het snelle laden met 800 volt in 15 minuten maximaal 239 kilometer bijlaadt. Ook dit geldt voor de instapper met achterwielaandrijving. Voor de vierwielaangedreven Kia EV9 is dit maximaal 219 kilometer.

De Kia EV9 in 9 indrukwekkende cijfers
De Kia EV9 in 9 indrukwekkende cijfers

Nummer 7: 350 Nm + 350 Nm

De sportiefste versie van de Kia EV9 heet de GT-Line en heeft zowel op de voor- als de achteras een elektromotor die 350 Nm koppel biedt. De andere versies met vierwielaandrijving hebben 250 + 350 Nm koppel, in de achterwielaandrijver moet je het doen met 350 Nm. 

Nummer 8: 14 luidsprekers

Ook de audiofielen kunnen terecht bij de EV9. De EV beschikt over een Meridian Premium Sound-systeem met 14 luidsprekers en een zware versterker. 

Nummer 9: level 3 autonoom rijden

Door het nieuwe Highway Driving Pilot-systeem kan de Kia EV9 tot level 3 autonoom rijden. Dat wil zeggen dat de bestuurder op verschillende (snelweg)trajecten langere tijd niets hoeft te doen. Voorlopig blijft dit voor de Nederlandse markt echter theoretisch, omdat de wetgever het hier nog niet toestaat. 

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties