Ford: Hoezo alleen stoelverwarming? Wij verwarmen alles wat je aanraakt!

De actieradius van EV's oprekken, is een van de grootste uitdagingen van de auto-industrie. Dat doe je niet alleen met grotere batterijen, maar ook door systemen efficiënter te maken. Zo bedacht Ford een nieuwe manier van verwarmen: verwarmbare interieurpanelen.

De temperatuur in de cabine behaaglijk maken én houden is een van de uitdagingen van moderne EV’s. De elektrische verwarming met hete lucht is namelijk een van de grootste actieradiuskillers. Reden genoeg voor Ford om een alternatief te bedenken. De Amerikanen installeerden allerlei verwarmbare interieurpanelen in een van hun elektrische bestelbussen en sloegen aan het meten.

Bussen zijn moeilijk warm te houden

Ford koos voor een E-Transit omdat bestelbussen een uitdaging zijn om warm te houden. De deuren worden namelijk bovengemiddeld vaak geopend door de chauffeurs. Elke keer wanneer dit gebeurt, ontsnapt er waardevolle warme lucht waar het verwarmingssysteem zo hard voor heeft gewerkt.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Door ervoor te kiezen om niet de lucht maar de panelen in de auto te verwarmen is dit te voorkomen, zo was het idee van Ford. Vrijwel elk oppervlak in de bestelbus werd aangepakt. De stoelen, hoofdsteunen, armleuningen, deurpanelen, zonnekleppen en zelfs de vloermatten werden verwarmd. Vervolgens werd deze manier van verwarmen uitgebreid getest en vergeleken met het conventionele verwarmingssysteem.

Veelbelovende resultaten

En de resultaten? Die zijn veelbelovend. De verwarmbare panelen verbruiken 13 procent minder energie dan het traditionele verwarmingssysteem. Volgens Ford kan deze ontwikkeling zorgen voor 5 procent extra actieradius. Dus 400 kilometer wordt dan 420 kilometer. 

Ford is niet het eerst merk in de autowereld dat de actieradius wil oprekken door de cabineverwarming anders aan te pakken. Eerder ontwikkelde het Duitse ZF verwarmbare gordels. En hoewel het geen honderden kilometers scheelt, kan de extra actieradius net het verschil maken tussen het thuisfront bereiken of met een lege batterij stranden. 

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties