Update Volvo EX90 levertijd: elektrische 7-zitter rolt pas in 2024 van de productieband

Volvo is druk bezig met de elektrificatie van het modellengamma. De Volvo EX90, de elektrische opvolger van de XC90, komt - in tegenstelling tot wat we eerder schreven - niet eind 2023, maar pas in het eerste kwartaal van 2024.

Ook op een ander onderdeel schreven we iets wat niet bleek te kloppen. Een woordvoerder van Volvo Nederland meldt dat de productie voor zowel de Aziatische als de Europese markt niet gaat plaatsvinden in het Chinese Chengdu, wat we eerder meldden op basis van Amerikaanse bronnen. De productie van 'onze' EX90 vindt plaats in Charleston, North Carolina.

Bloedverwant van de Polestar 3

De Volvo EX90 kan gezien worden als een directe bloedverwant van de Polestar 3, die ongeveer in dezelfde periode in productie zal gaan. Beide SUV’s staan namelijk op hetzelfde platform dat Volvo speciaal voor elektrische auto’s heeft ontwikkeld. Wegens deze overeenkomst beschikken ze beiden over een accupakket van 111 kWh, kunnen ze beiden tot 250 kW laden, hebben ze een vergelijkbare actieradius en zijn ze allebei vierwielaangedreven.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Het interieur van beide auto’s lijkt zoveel op elkaar, dat je een blik op het logo op het stuur nodig hebt om te weten in welke je zit. En de verschillen? De Volvo staat naar alle waarschijnlijk op jouw shortlist als je een groot gezin hebt. De EV biedt namelijk royaal plaats aan zeven inzittenden. De Polestar beschikt juist over een sportievere styling.

Huiveringwekkende prestaties

Laatstgenoemde wil niet zeggen dat de EX90 zo traag is als een step. De dubbele elektromotoren waarmee de EX90 standaard is uitgerust bieden minimaal 408 pk en 770 Nm. Je stuwt je gezin daarmee in minder dan zes seconden van 0 naar 100 km/h. Dan is er ook nog de Performance-uitvoering, met 517 pk en maar liefst 910 Nm. Met de actieradius én de veiligheid in het achterhoofd heeft Volvo voor beide versies bepaald dat het bij een snelheid van 180 km/h welletjes is met het accelereren.

Watertanden door de specificatielijst

De techfreaks onder de Volvo-enthousiastelingen zullen spontaan beginnen te watertanden bij het lezen van de specificatielijst van de nieuwe EX90. Er prijkt bijvoorbeeld een 14,5 inch scherm op het dashboard, die 5G connectiviteit ondersteunt. Ook zit de EX90 tjokvol met veiligheidssystemen, waaronder een Pilot Assist-systeem dat gebruik maakt van lidar-technologie.

Geen Chinees prijskaartje

"Dat de Volvo EX90 in China wordt geproduceerd wil niet zeggen dat deze een Chinees prijskaartje meekrijgt", schreven we. Onjuist. Maar het wordt ook geen Amerikaans prijskaartje. Wanneer je deze luxe SUV wilt bestellen, zul je hier minstens 100.000 euro voor neer moeten leggen.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties