Waarom de nieuwe Toyota Prius (2023) een gave bak is - en bij ons een stekker heeft (range bekend!)

Dít is de nieuwe Toyota Prius!

Wie denkt dat de gloriedagen van de Toyota Prius geteld zijn, heeft het mis. Dit is de nieuwe Toyota Prius! En het moet gezegd worden: hij ziet er beter uit dan ooit tevoren.

De nieuwe Toyota Prius is in Europa alleen leverbaar als plug-in hybride. Het betreft een nieuw systeem met verbeterde prestaties dankzij een batterij met meer capaciteit. Een elektromotor en een tweeliter benzinemotor leveren een gecombineerd vermogen van 223 pk (was 122 pk). De lithium-ion batterij heeft een capaciteit van 13,6 kWh. Toyota belooft een krachtige en responsieve acceleratie. De carrosserie is zeer gestroomlijnd en draagt bij aan de efficiëntie, wegligging en stabiliteit van de auto, aldus Toyota.


Toyota Prius: een boeiende rijervaring

De nieuwe Toyota Prius staat op de tweede generatie van het GA-C-platform van de inmiddels bekende designfilosofie Toyota New Global Architecture (TNGA). Het platform draagt bij aan een hogere stijfheid en een lager gewicht. Door de plaatsing van de batterij en de brandstoftank te optimaliseren is het zwaartepunt van de Toyota Prius lager dan voorheen. Hierdoor biedt de Toyota Prius een 'boeiende rijervaring', zegt Toyota. De zitpositie is bovendien lager, waardoor een sportiever gevoel ontstaat. 

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Meer Toyota nieuws ontvangen?

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Meld je dan aan voor de wekelijkse digitale nieuwsbrief!

Toyota Prius actieradius: 69 kilometer

De nieuwe Toyota Prius heeft een elektrische actieradius die 50% groter is dan voorheen. Volgens Toyota kun je 69 kilometer op de elektromotor rijden zonder bij te laden. Met de optionele zonnecellen in het dak, verzamel je genoeg stroom om per dag maximaal 8 kilometer te rijden. Die kilometers kun je 'stapelen', dus als je de nieuwe Prius negen dagen op Schiphol parkeert, stap je voor de rit terug naar huis in een auto met een volle accu.

Dít is de nieuwe Toyota Prius!
Dít is de nieuwe Toyota Prius!
Dít is de nieuwe Toyota Prius!

Glad, strak silhouet

De accucellen van de Toyota Prius hebben een hogere energiedichtheid. Hierdoor is de batterij compact genoeg om onder de achterbank te worden geplaatst. Optioneel kan de Toyota Prius worden uitgerust met zonnecellen op het dak. Door de carrosserie 50 mm lager te maken, het hoogste punt van het dak naar achteren te verplaatsen en wielen met een grotere diameter – tot 19 inch – toe te passen, is volgens Toyota een glad, strak silhouet ontstaan.

Dít is de nieuwe Toyota Prius!

Interieur met 3 zones

Het interieur van de nieuwe Toyota Prius is verdeeld in drie zones: de omgeving, de bestuurdersmodule en het 'zwevende' instrumentenpaneel. Het interieur is licht en ruimtelijk en bestaat volgens Toyota uit luxueuze materialen. Een 7-inch TFT LCD-scherm vormt de bestuurdersmodule. Het scherm bevindt zich direct in het gezichtsveld zodat de bestuurder zijn ogen beter op de weg kan houden. 

De nieuwe Toyota Prius komt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2023 op de Europese markt. Over een mogelijk volledig elektrische Toyota Prius zegt Toyota nog niks. Onze tip voor de nieuwe Toyota Prius: neem hem in de goudgele kleur zoals op de foto's. Weg met het geitenwollensokkenimago! 

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Wouter Vastenhout
Door Wouter Vastenhout

Noemt zichzelf geen ‘petrolhead’, want er is meer in het leven. Kan dus niet alle interne codes van automodellen opdreunen. Uitzondering is F56, de modelcode van de derde generatie Mini Cooper waar hij momenteel in rijdt. Heeft sinds 2007 ook een eerste generatie Mazda MX-5. Eerst als dagelijks vervoer, maar inmiddels genietend van zijn pensioen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties