Bizar! Adviesprijs benzine maakt megasprong naar ruim 2,45 euro per liter

Benzineprijs naar een krankzinnige 2,20 euro! Bedankt, Vladimir Poetin

De crisis in Oekraïne wordt steeds erger. En daarom heeft de landelijke adviesprijs van benzine gisteren een megasprong gemaakt. In een keer van 2,35 euro naar ruim 2,45 euro. De prijsstijgingen zullen elkaar snel blijven opvolgen, is de verwachting.

Het coronavirus lijkt op zijn retour. Hoera! Maar helaas krijgen we daar een wereld voor terug waarin van alles en nog wat schaars is en bovenal heel erg duur. Er zijn niet genoeg computerchips. Niet genoeg huurauto's. De energieprijzen schieten omhoog. Die van benzine, diesel en lpg ook. En dat het Rusland van Vladimir Poetin ook nog besluit om Oekraïne binnen te vallen, helpt daar niet bij.

Adviesprijs voor een liter E10-benzine naar de 2,30 euro

Ruim twee weken geleden lag de adviesprijs voor een liter E10-benzine rond de 2,16 euro. Inmiddels zit die al op 2,452 euro. Voor een liter diesel ben je 2,18 euro kwijt. Lpg kost momenteel ruim 1,29 euro. Stopt het daarbij? Zeker niet. Volgens de experts blijft de benzineprijs stijgen en gaan we snel over de 2,50 euro per liter.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Vier maanden geleden voor het eerst door de 2 euro-grens

In oktober 2021 ging de benzineprijs in Nederland voor het eerst in de geschiedenis door de grens van 2,00 euro. Inmiddels, ruim vier maanden later, zijn we de 2,40 euro-grens gepasseerd. Deels heeft het te maken met het snelle herstel van de wereldeconomie na de coronadip in 2020. De hoge olieprijzen spelen ook een rol. Een vat olie kost nu ongeveer 127 euro. Gek genoeg lag die prijs tussen 2011 en 2014 op zo'n 100 euro, maar bleef de prijs van benzine toen steken op 1,87 euro.

Twintig jaar geleden betaalden we 1 euro voor een liter Euro 95

United Consumers houdt de actuele adviesprijzen voor brandstof bij en dat doet de organisatie al meer dan twintig jaar. Op hun website is de trieste historie van de prijzen te zien. In 2001 betaalde we voor een liter euro 95 (E10) nog maar 1,049 euro. Nu dus 2,187 euro. De laagterecords voor diesel en lpg werden in 2003 gevestigd, met respectievelijk 0,751 euro en 0,379 euro. Oef! Dat doet zo'n pijn.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties