Dit is waarom gewezen Audi-baas Rupert Stadler nu is aangeklaagd

Dit is waarom gewezen Audi-baas Rupert Stadler nu is aangeklaagd

Voormalig Audi-baas Rupert Stadler is officieel aangeklaagd voor zijn rol in het dieselgateschandaal. Hij zou al voor september 2015 hebben geweten dat er illegale software in de dieselmotoren van Audi zat. De Duitse justitie beschuldigt hem onder meer van valsheid in geschrifte.

Om het geheugen even op te frissen: het dieselgateschandaal barstte op 3 september 2015 los, toen Volkswagen aan de Amerikaanse autoriteiten toegaf dat er sjoemelsoftware in zijn turbodiesels zat. De programmatuur was ontworpen om emissietests te herkennen, waarna de motor in een 'schone' modus werd gezet. Op straat stootten de TDI-modellen van Volkswagen vele malen meer schadelijke stoffen uit. Het merk heeft de illegale auto's teruggekocht van klanten en tientallen miljarden euro's aan boetes en schadevergoedingen moeten betalen.

Stadler werd vorig jaar al opgepakt

Rupert Stadler is dan ook niet de enige topmanager die in staat van beschuldiging is gesteld. Een paar jaar geleden zijn zelfs al enkele technici veroordeeld tot gevangenisstraffen. Stadler zelf werd in juni 2018 opgepakt. Niet voor zijn aandeel in het schandaal, maar omdat de Duitse justitie aanwijzingen had dat hij getuigen probeerde te beïnvloeden. Bij onze oosterburen lopen in totaal 23 onderzoeken naar dieselgatebetrokkenen, waaronder naar voormalig VW-directeur Martin Winterkorn. De huidige topman, Herbert Diess, is ook verdachte, maar dan in een gerelateerde marktmanipulatiezaak

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties