Automatische garageopeners: hoe werkt het?

Je komt thuis en je wilt de auto parkeren. Er hangt net een enorme regenwolk boven de woning, nog voor je de garagedeur hebt bereikt heb je al een natte douche over je heen gekregen. Dat moet toch beter kunnen? Wat dacht je van een automatische garageopener? En het mooie ervan is dat het niet is voorbehouden aan grote bedrijven of luxe villa's. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden van automatische garageopeners, en we leggen uit hoe je zelf eenvoudig iedere garage kunt automatiseren.

Hoe werkt een automatische garageopener?

Er zijn in principe twee soorten garagedeuren; de vaste deuren die kantelen, draaien of inklappen, en roldeuren die bestaan uit een groter aantal kleine segmenten. Normaal gesproken duw je handmatig de garagedeur open, en trekt deze ook handmatig dicht. Een automatische garagedeur is op afstand te openen en te sluiten. Mocht de stroom zijn uitgevallen werkt het systeem nog steeds op de ouderwetse handmatige wijze. Zo hoef je niet bang te zijn dat je geen toegang hebt tot je eigen garage.

Een automatische garageopener is een combinatie van een elektrische motor met een afstandsbediening, knop of sensor. De motor is voorzien van een radio-ontvanger waarmee je op afstand de deur kunt openen en sluiten. De motor werkt in principe op een standaard 230V netvoeding, veel types functioneren ook met een speciale accu. Dat kan uitkomst bieden wanneer de stroom uitvalt, of wanneer er geen aansluiting op het lichtnet aanwezig is in de garage.

Werkt een geautomatiseerd systeem bij iedere garage?

Er hoeft niet veel veranderd te worden aan de huidige garage, de motor wordt op een standaard garagedeur bevestigd. Het systeem kan eenvoudig gemonteerd worden, en later indien gewenst ook weer gedemonteerd worden zonder enige schade. Omdat de meeste garages voor particulier gebruik volgens overeenkomstige specificaties gemaakt zijn, is de kans groot dat je ook een standaard garageopener kunt plaatsen. Houd er wel rekening mee dat de scharnierdeuren op een iets andere wijze werken dan roldeuren, hier zijn ook verschillende modellen garagedeuropeners voor verkrijgbaar.

Handsfree bediening

Er zijn verschillende manieren om de automatische garageopener te bedienen. Je kunt een knop op de muur plaatsen, maar dat is niet echt een oplossing voor bediening vanuit de auto. Je kunt een losse afstandsbediening gebruiken die je in de auto legt, omdat het systeem werkt met een radiosignaal is precies richten op een klein oogje niet nodig. In plaats van een afstandsbediening kun je ook gewoon de smartphone gebruiken. Dan opent de deur automatisch wanneer je de oprit oprijdt op basis van locatie! Dit werkt overigens in combinatie met een huisautomatiseringssysteem, wat extra voordelen biedt zoals verlichting die direct aanspringt wanneer je thuis komt. Als laatste is het ook mogelijk om een sensor te plaatsen aan de binnenzijde van de garage. Dan hoef je geen knop meer in te drukken. In alle gevallen is het niet nodig om te hakken en te breken in de garage.

Geen stroom, wat nu?
Geen stroom, geen probleem. Tenminste, wanneer het systeem voorzien is van een oplaadbare accu. Het zou heel vervelend om buitengesloten te worden wanneer de stoppen zijn gesprongen. Daarnaast is het ook mogelijk om een automatische garageopener te gebruiken bij een garage die niet direct aan de woning vastzit, een losse garagebox bijvoorbeeld. Met een oplaadbare accu kun je overal gebruik maken van een gemotoriseerd systeem, ook zonder aansluiting op het lichtnet.

Koppeling met andere apparaten

Draadloze apparaten worden vaak op basis van dezelfde communicatiemethoden ontwikkeld, dat betekent dat je ook een automatische garageopener kunt koppelen met een huisautomatiseringssysteem ofwel een smart home. Zo kun je de verlichting koppelen aan de garagedeur, de verwarming hoger laten zetten wanneer je thuiskomt of jouw garage optimaal beveiligen met een "slim" alarmsysteem of een IP beveiligingscamera. Je kunt een dergelijk systeem uitbreiden, vaak ook met apparaten van verschillende merken en leveranciers.

Belangrijk om te weten:

- Automatische garageopeners werken met bijna alle standaard garagedeuren.
- Het systeem is zonder hak- en breekwerk te bevestigen en ook weer af te koppelen.
- Je kunt zelf kiezen hoe de deur geopend wordt, geheel automatisch of via een knop.
- Een aantal types zijn voorzien van een beveiliging om bijvoorbeeld te voorkomen dat spelende kinderen geraakt worden door een neergaande garagedeur.
- Door te kiezen voor een model met backup accu werkt het systeem ook zonder netspanning.
- De deur is nog steeds handmatig te openen wanneer dat gewenst is.
- Er zijn garagedeuropeners die te koppelen zijn aan een overkoepelend huisautomatiseringssysteem voor nog meer functionaliteit.
- De kosten voor automatische garageopeners die geschikt zijn voor particulier gebruik vallen reuze mee.

Ontdek zelf de luxe van een automatische garageopener maar let op; eenmaal gewend wil je nooit meer terug!
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties