Nu alle details van Seat Ateca

Negen jaar heeft Seat erover gedaan, maar nu is hun eerste SUV ooit er dan toch, genaamd Ateca. De Spanjaarden gaan hem officieel aan het grote publiek voorstellen op de Autosalon van Genève, begin maart. De show die zo'n beetje de verkoopstart markeert. Prijzen volgen nog, maar reken op circa 25 mille als starttarief.

Via de in 2007 gepresenteerde Tribu, de IBX Concept uit 2011 en vorig jaar onthulde 20V20 is Seat dan eindelijk uitgekomen bij de Ateca. Die laatste concept was eigenlijk niet nodig geweest, want de Ateca heeft nog het meeste weg van de IBX. Al zijn er ook 20V20-invloeden te bespeuren, zoals het frontdesign inclusief de LED-koplampen.

Concurrentievergelijk

In de lengte meet de Seat Ateca 4,36 meter en daarmee is 'ie vrijwel even lang als de Qashqai van Nissan, maar een stuk korter dan de eveneens nieuwe Kia Sportage. Twaalf centimeter om precies te zijn. Evengoed heeft de Spanjaard volgens fabrieksopgave een (iets) grotere standaard bagageruimte met 510 liter voor de tweewielaangedreven versies. De uitvoeringen met AWD moet het doen met 458 liter als alle zitrijen bezet zijn.

Leon-interieur

Van binnen zullen Leon-rijders zich meteen vertrouwd voelen, want het dashboard van de Ateca lijkt daarvan een directe kopie te zijn. In het midden prijkt er (bij de duurdere uitvoeringen) een groot 8 inch infotainmentscherm, voorzien van onder meer Seat ConnectApp, Apple Carplay en Android Auto. Ook is draadloos opladen van je smartphone als optie mogelijk.
“In de lengte meet de Seat Ateca 4,36 meter en daarmee is 'ie vrijwel even lang als de Qashqai van Nissan, maar een stuk korter dan de eveneens nieuwe Kia Sportage.”

Veiligheid

Qua veiligheidsfeatures heeft de Ateca de zaakjes ook goed voor elkaar. Zo is er onder meer een automatische remfunctie als de bestuurder na een herhaaldelijk waarschuwingssignaal niet ingrijpt, adaptieve cruise control, verkeersbordenherkenning, dode-hoekdetectie, assistent voor kruisend verkeer bij achteruitrijden en een 360-graden camera.

Motoren

Verder onderhuids en onder de motorkap huist er nog meer techniek dat wordt gedeeld met de nieuwe Tiguan. Ook de Seat Ateca staat op het moderne MQB-platform en de beschikbare TSI's lopen qua vermogen uiteen van 115 pk tot 190 pk. Seat durft het zelfs aan om de 1.0 liter driecilinder als basismotor op te laten draven. Het dieselaanbod begint bij de 1.6 TDI met 115 pk, met daarnaast de 2.0 TDI, goed voor twee smaken: 150 of 190 pk.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties