Deze Citroën 2CV is afgehamerd op anderhalve ton

Met € 10.000,- kom je al een héél eind als je op zoek bent naar een 'Deux Chevaux'. Maar het lijdend voorwerp in dit artikel is niet zomaar een exemplaar. Het gaat hier om een Citroën 2CV Sahara. Slechts 694 stuks zijn er daarvan gebouwd en omdat deze in mint conditie verkeert, gaat 'ie van de hand voor een geldsom waarvoor je ook een gloednieuwe Porsche 911 kan kopen. Een fully loaded Carrera 4S zelfs, als de veiling een beetje gunstig uitpakt voor de verkoper.

Update 8 februari 2016 - Nadat veilinghuis Artcurial Motorcars deze puntgave Citroën 2CV eind november aankondigde, ging het hard met de animo. Het is dan ook niet zomaar een 'Eend', zoals hieronder valt te lezen, en het bedrag dat iemand er voor neer wilde tellen voldoet dan ook aan de verwachting. Liefst € 145.000,- had de hoogste bieder ervoor over. Exclusief veilingkosten.

Zeldzaam

De veilingmeester schat de waarde van deze begin 1961 gebouwde 2CV Sahara op een bedrag tussen de € 130.000 en € 170.000,-. Deze schatting is gebaseerd op een in 2012 verkochte Sahara die voor € 110.000,- werd afgehamerd. Maar daar moest nog het één en ander aan gesleuteld worden om 'm in mint conditie te krijgen en dit vuilniszakken-grijze exemplaar is dat al. De zeldzaamheid doet de rest. Al doet de bijzondere techniek ook een duit in het (diepe) zakje.

Twee motoren
Op zich is het al bijzonder dat de 2CV Sahara over vierwielaandrijving beschikt. Maar dat is een zaak waar de amper 425 cc grote luchtgekoelde boxermotor met 12 pk en 27 Nm écht niet toe in staat was. En daarom heeft de Sahara achterin nog eens exact dezelfde motor zitten.

Alles dubbel

De Sahara heeft eigenlijk alles dubbel. Hij heeft twee contactsleutels, twee benzinetanken (onder de voorzetels, apart te vullen via een tankdop in een uitsparing in de deuren) en zelfs twee versnellingsbakken met vier versnellingen. Je bedient ze wel beiden via dezelfde pook.

Een standaard 2CV weegt 540 kilogram en deze vierwielaangedreven terreinkampioen weegt slechts 200 kilogram meer. Je kan zelf kiezen of je één dan wel beide motoren gebruikt, want meteen ook wil zeggen dat je kan opteren voor voor- vier- of achterwielaandrijving.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties