Adaptieve grootlichtassistent voor Volkswagens

Volkswagen introduceert Dynamic Light Assist, een assistentiesysteem waarmee permanent met grootlicht gereden kan worden zonder tegenliggers te verblinden. Dit doordat camera’s registeren en anticiperen. Het is verkrijgbaar in combinatie met Xenon-verlichting op de Touran, Passat (CC), Sharan, Touareg en Phaeton.

Dynamic Light Assist (DLC) is een doorontwikkeling van Volkswagen’s reeds verkrijgbare grootlichtassistent. Switchen tussen grootlicht en dimlicht is hiermee niet langer nodig. De in de voorruit geïntegreerde camera ‘herkent’ tegenliggers, vervolgens is er een speciale maskeringvoorziening in de Xenon-koplamp dat het samen met de zijdelingse bewegingsmogelijkheid van de dynamische bochtverlichting mogelijk maakt om de lichtbundel om de tegenligger heen te leiden (links en rechts). Op deze manier wordt de tegenligger dus niet verblind. Volkswagen beweert dat hun systeem in tegenstelling tot andere soorten – zij die ‘slechts’ verschillende lichtbundels voor stad, land en snelweg bieden – veilig is omdat de bestuurder blijft profiteren van maximale lichtopbrengst en dus zicht naar voren.

Meerprijzen 
DLC is voor een groot aantal Volkswagens verkrijgbaar. Op de Touareg is het leverbaar als losse optie voor € 490,-, bij de Phaeton bedraagt de meerprijs € 750,- en op de Touran is dit € 790,- (inclusief Lane Assist). Bij de Sharan maakt DLC deel uit van een pakket waartoe ook Xenon-verlichting en Lane Assist (rijbaanassistent) behoren. De meerprijs van dit pakket bedraagt € 2.290,-. Voor de Passat en Passat CC worden de prijzen binnenkort bekend gemaakt.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties