Nieuwe Citroën ë-C3​: plaats nu een reservering en profiteer van exclusieve voordelen!

Vanaf €24.290​ (excl. €2.950 subsidie)| ​Betaalbare elektrische auto met actieradius tot 320 km!

Nieuwe Citroën ë-C3​: plaats nu een reservering en profiteer van exclusieve voordelen! Reserveer nu
Nieuws

Het is riskant om je automotor warm te laten draaien

Waarom het riskant is je automotor warm te laten draaien

De nachten worden kouder en bevroren ruiten liggen weer op de loer. Voor veel mensen is dat reden om de motor van hun auto voor vertrek stationair te laten warmdraaien. Daarmee nemen ze wel een aantal risico’s.

Als je de motor van je auto voor de deur laat warmdraaien, gaat ook de verwarming aan. Zo warmt het interieur op en worden de ruiten ontwasemd of zelfs ontdooid. Dat klinkt aanlokkelijk, maar eigenlijk is het niet slim. Niet voor de techniek, niet voor het milieu en ook niet voor de portemonnee. Je kunt er zelfs fikse boetes voor krijgen!

Ontvang meer wintertips, meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Warmdraaien motor slecht voor milieu

Wanneer een benzine- of dieselmotor nog niet op bedrijfstemperatuur is, is de verbranding verre van optimaal. Het uitlaatgasreinigingssysteem werkt bij lage temperaturen evenmin op volle kracht. Dat zorgt ervoor dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens het stationair warmdraaien van de motor onevenredig hoog is. 

Als je meteen met de auto wegrijdt, is de motor sneller op temperatuur en is de milieu-onvriendelijke koudloopfase veel korter.

Waarom het riskant is je automotor warm te laten draaien
Waarom het riskant is je automotor warm te laten draaien
Waarom het riskant is je automotor warm te laten draaien

Schade aan de techniek

Behalve het milieu en je buren, heeft ook de techniek liever niet dat je de motor van je auto stationair laat warmdraaien. Dat heeft onder meer met de olietemperatuur te maken. Zelfs als de motor van je auto op een koude ochtend minutenlang stationair draait, warmt de motorolie nauwelijks op. En dikke, koude olie, heeft een minder goede smerende werking dan warme olie. 

Daar komt nog bij dat een koude oliepomp bij lage (stationaire) toerentallen evenmin optimaal werkt. Dat alles samen heeft een grotere slijtage van het draaiend gedeelte van de motor tot gevolg. Op den duur kan dit voor hoge kosten zorgen.

Boetes op warmdraaien auto

Boven op mogelijke reparatiekosten, kan een (te) lang stationair draaiende motor je op nog een manier pijn doen in de portemonnee. In België bijvoorbeeld. In Vlaanderen is het een verkeersovertreding van de eerste graad, waarvoor een bekeuring van 58 euro van toepassing is. In Wallonië, het Franstalige deel van België, geldt het sinds 2019 zelfs als milieudelict, waarvoor een sanctie van 130 euro kan worden opgelegd.

Waarom het riskant is je automotor warm te laten draaien
Waarom het riskant is je automotor warm te laten draaien
Waarom het riskant is je automotor warm te laten draaien

Strenge Zweden

De Belgen zijn trouwens niet de enigen die het onnodig stationair draaien van motoren bestraffen. Ook in Duitsland is het verboden. Overtreding kan je 80 euro kosten. In Zweden is het warmdraaien van je automotor al decennialang verboden en de sociale controle erop is serieus. In de meeste gemeenten is het verboden om je automotor meer dan twee minuten stationair te laten draaien. Maar het kan nog strenger: in aan aantal plaatsen is slechts 1 minuut het maximum. Overtreding kan je een boete van 1000 tot 2000 Zweedse kronen (ca. 90 tot 180 euro) opleveren.

Wil je lief zijn voor het milieu, je buren en je auto, maar 's ochtends ook graag in een warme auto stappen? Misschien is een standkachel dan iets voor jou. Maar ook stoelverwarming en stuurwielverwarming dragen bij aan een behaaglijk interieurklimaat. En voorruitverwarming zorgt ervoor dat een net schoongekrabde ruit ook daadwerkelijk wasem- en ijsvrij is en blijft.

Tip
Nog niet klaar voor de overstap naar elektrisch rijden?
Nog niet klaar voor de overstap naar elektrisch rijden?

Met Private Lease stap je al vanaf €279,- p/m in de iconische Fiat 500 Hybrid.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s.
Lees meer »

Zoeken