Nieuws

Wanneer winterbanden? Nu!

Wanneer winterbanden? Nu!

Nu de temperatuur langzaam gaat dalen, kan het slim zijn om winterbanden onder je auto te laten monteren. Waarom dat zo is? We leggen het uit aan de hand van de UltraGrip-banden van Goodyear.

Niets zo lastig te voorspellen als het weer. Geeft je weerapp aan dat het stralend weer is, word jij overvallen door een bui. En net als je Netflix hebt aangeslingerd omdat Gerrit Hiemstra regen had voorspeld, gaat de zon uitbundig schijnen.

Veiliger winterbanden

Veel automobilisten denken dat ze met hun zomerbanden prima het hele jaar door kunnen rijden, maar onder sommige omstandigheden is dat niet veilig. Winterbanden bieden vanaf 7 graden en lager al meer grip dan zomerbanden. Niet alleen in de sneeuw, maar ook op een nat wegdek zijn winterbanden veiliger. Water, sneeuw en ijs verminderen de grip van de band op de weg. En dat is weer niet zo fijn als je stevig moet remmen op een gladde weg, of in de sneeuw. De remweg met een winterband kan, afhankelijk van je snelheid, wel 40 procent korter zijn dan met een zomerband.

Wanneer winterbanden? Nu!

Winterbanden verplicht

Wat is nou het verschil tussen een zomer- en een winterband? Bij een winterband is een aantal dingen belangrijk: het profiel van het loopvlak, de gebruikte materialen en de samenstelling van de band. Winterbanden hebben een andere, zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Ook het profiel - de combinatie van groeven, inkepingen, hoekjes en lijntjes op het loopvlak - is anders bij winterbanden. Er zijn onder meer extra inkepingen aangebracht, waardoor het water en de sneeuw beter kunnen worden afgevoerd en de banden meer grip hebben. Ze helpen ook tegen aquaplaning. In veel landen zijn winterbanden onder bepaalde omstandigheden overigens verplicht, zoals Duitsland, Oostenrijk en Zweden.

Wanneer winterbanden? Nu!

Ultragrip Performance

Een winterband ontwerpen is een proces waar bandenfabrikanten jaren mee bezig zijn. Een deel van het werk zit ‘m in het maken van verschillende soorten winterbanden voor verschillende modellen. De Goodyear UltraGrip Performance+ winterbanden zijn bijvoorbeeld het beste geschikt voor snelle auto’s. In deze banden zit een nieuw type hars, dat het vervormende vermogen van de band verbetert. Daardoor leveren ze meer grip wanneer je remt.

Wanneer winterbanden? Nu!

Ultragrip 9+

De Goodyear UltraGrip 9+ winterbanden zijn voor vrijwel elk type auto geschikt. De banden werden dit jaar voorzien van een nieuwe technologie, die de band een betere bescherming geeft tegen scheurtjes. Bovendien laten de kleine rubber deeltjes van de band veel minder snel los als je over het ruwe asfalt rijdt. Daardoor gaat de band langer mee. Zowel de UltraGrip Performance+ als de UltraGrip 9+ banden heeft een nieuwe rubbercompound met een grotere elasticiteit bij lage temperaturen, zodat ze meer grip hebben op sneeuw en ijs. Het resultaat van vele uren testen onder barre omstandigheden. 

Wanneer winterbanden? Nu!

Winter zonder regen?

Winterbanden zijn bij ons niet verplicht. Toch zijn ze bij temperaturen van 7 graden en lager al veiliger dan zomerbanden. Ze verminderen het slipgevaar bij hevige regenval, sneeuw en ijzel. Wil je het zekere voor het onzekere nemen en zit je veel op de weg, dan is het altijd raadzaam om winterbanden te laten monteren. Want een winter zonder sneeuw kan wel eens voorkomen, maar een winter zonder regen …

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken