Nieuws

Verkoop elektrische auto’s ruim 100 procent in de plus

Verkoop elektrische auto’s ruim 100 procent in de plus

Met de autoverkopen gaat het niet best in ons land. Elektrische auto’s doen het juist uitzonderlijk goed, met de Tesla Model 3 voorop.

Onlangs meldden we nog dat de verkoopcijfers in Nederland het eerste halfjaar van 2019 met ruim 10 procent zijn gedaald ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar. Van deze malaise trekken elektrische auto's zich niets aan. Volgens de door RAI Vereniging en BOVAG gehanteerde verkoopcijfers werden er dit jaar tot dusver al 17.266 volledig elektrische auto's aan de man gebracht. In dezelfde periode van vorig jaar was dat niet eens de helft: 7945 stuks. Dat betekent een stijging van 117 procent!

Dure EV's geslachtofferd

Door de enorme verkoopboost van elektrische auto's eind vorig jaar werd er nog gevreesd dat het dit jaar minder hard zou gaan. De bijtellingsregels waren er immers niet gunstiger op geworden. Het lage tarief van 4 procent geldt sinds januari 2019 nog maar tot 50 mille en niet meer over het volledige aankoopbedrag. De vrees voor een verkoopdip van EV's bleek ongegrond. Elektrische auto's zijn meer in trek dan ooit en het effect van het gewijzigde bijtellingsstelsel valt mee. Dat komt vooral doordat er in het prijssegment onder de 50.000 euro de nodige modellen bij zijn gekomen. Slachtoffers van de nieuwe regels zijn dure auto's als de Jaguar I-Pace en de Tesla's Model S en Model X. Van het Tesla-koppel gingen er in de eerste helft van 2018 nog ruim 2800 over de virtuele dealerdrempel, dit jaar waren dat er tot dusver maar 177. Het Amerikaanse merk hoeft echter nauwelijks te treuren, want de Tesla Model 3 is lijstaanvoerder van alle elektrische auto's. Hij doet het zelfs zo goed, dat-ie ook in de hoogste regionen van de algemene ranglijst staat.

Nog ruim 92 procent te gaan ...

Ondanks het succes van de elektrische auto, zijn we nog ver verwijderd van de kabinetsdoelstelling, om in 2030 alleen nog maar uitstootvrije auto's te verkopen. De ruim 17.000 EV's die van januari tot en met juni werden verkocht, maken 7,6 procent van de totale verkoopcijfers uit. Nog 92,4 procent te gaan …

Donkere wolk

In het onlangs gepresenteerde klimaatakkoord staat dat het kabinet van plan is om de bijtellingsregels per 2020 wederom aan te passen, want voor EV-rijders een fikse, onverwachte kostenstijging zou opleveren. Dit is een potentiële donkere wolk boven de verkoop van EV's, waar veel organisaties en politieke partijen tegen te hoop lopen. De vraag is dan ook of het wel zover komt.

Top 5 elektrische modellen eerste halfjaar 2019

1. Tesla Model 3: 6.063
2. Hyundai Kona Electric: 2.363
3. Kia e-Niro: 1.789
4. Volkswagen e-Golf: 1.670
5. Nissan Leaf: 1.538

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Verkoop elektrische auto’s ruim 100 procent in de plus
Verkoop elektrische auto’s ruim 100 procent in de plus
Verkoop elektrische auto’s ruim 100 procent in de plus
Verkoop elektrische auto’s ruim 100 procent in de plus
Redactie
Door Redactie

Zoeken