Nieuws

Is jouw Volkswagen anderhalf keer meer waard dan normaal?

Is jouw Volkswagen anderhalf keer meer waard dan normaal?

Volkswagen-importeur Pon is volgens het Financieel Dagblad op zoek naar enkele tientallen auto's die nooit bedoeld waren voor verkoop. Het betreft testauto's in een pre-productiestadium. De 'gelukkigen' die zo'n rijdend proefmodel hebben, krijgen van Pon anderhalf keer de dagwaarde als zij hun auto inleveren.

Vraag ons niet hoe het kan, maar over de hele wereld rijden bijna 7000 Volkswagens rond, die nooit op de openbare weg hadden mogen komen. Volgens het Financieel Dagblad bevinden zich zo'n 150 van dergelijke Volkswagens op Neerlands wegen.

Nulserie-auto's

Het betreft zogenaamde nulserie-auto's die zijn gebruikt voor beurzen of tests. Hierin zijn deels onderdelen gebruikt die nog in de testfase verkeerden toen ze in de auto's werden geschroefd. Volgens Volkswagen kan dit mogelijk gevaar opleveren. Daarom is de Nederlandse Volkswagen-importeur Pon's Automobielhandel op zoek naar de desbetreffende auto's. Drie daarvan zijn door Pon zelf geïmporteerd, de overige 147 zijn via parallelimport in ons land terechtgekomen.

Pon betaalt anderhalf keer de dagwaarde

Ondertussen heeft Pon al meer dan vijftig stuks van de desbetreffende auto's getraceerd. Hoewel het volgens de importeur om een 'voorzorgsmaatregel' gaat, heeft het bedrijf er veel voor over om de resterende auto's ook op te sporen. Om die reden is de Nederlandse Volkswagen-importeur bereid de eigenaren 150 procent van de dagwaarde voor de auto's te betalen. Het gaat om diverse modellen van het merk, van Polo tot Passat, geproduceerd tussen 2006 en 2018. Ook de Volkswagen e-Golf bevindt zich onder de genoemde modellen.

Lastig op te sporen

Omdat de mogelijke risico's lastig zijn in te schatten of te omschrijven, is er geen sprake van een officiële terugroepactie. Om die reden mag de importeur geen gebruikmaken van het kentekenregister met de bijbehorende adresgegevens om de auto's op het spoor te komen. Dan blijft alleen het chassisnummer over als identificatiemiddel. Bij auto's die nog bij de officiële Volkswagen-dealer in onderhoud zijn, is dat niet zo moeilijk. Auto's die door universele garages worden onderhouden, zijn lastiger te vinden. De vraag is dan ook of alle nulseriemodellen worden gevonden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Is jouw Volkswagen anderhalf keer meer waard dan normaal?
Is jouw Volkswagen anderhalf keer meer waard dan normaal?
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s.
Lees meer »

Zoeken