Nieuws

Obstakel op de weg? Je BMW ziet het en waarschuwt de auto's achter hem

Beer op de weg? Je BMW ziet het en waarschuwt de auto's achter hem

BMW, Ford, Mercedes en Volvo gaan informatie delen om de veiligheid te verbeteren. Zo kun je in je Volvo informatie krijgen over een ongeluk op de weg waarop je rijdt, dankzij de radars en camera's van een BMW voor je.

Moderne auto's zitten vol met radars, lasers en camera's. Daardoor worden ze steeds veiliger: als je bij een zebrapad een voetganger over het hoofd ziet, kunnen de meeste auto's tegenwoordig zelf remmen. Verkeersbordherkenning en dodehoekwaarschuwing worden ook steeds normaler. En soms sturen auto's zelf een potje. Maar het verkeer wordt nóg veiliger als auto's onderling data gaan delen. BMW, Mercedes, Ford en Volvo zijn begonnen met een proef waarbij dit gebeurt.

Hoe werkt dat?

In de praktijk betekent het dat alle informatie van de camera's, de radars en de sensoren in auto's wordt doorgestuurd aan een centrale 'server' in een cloud-platform. Die analyseert de gegevens en zorgt ervoor dat de andere berijders op hetzelfde traject een melding krijgen. Bijvoorbeeld dat er een verderop ongeluk is gebeurd, dat er een obstakel op de weg staat of dat de weg ineens glad is. Dus als een BMW een beer op de weg ziet, krijgen de Volvo's, Fords, Mercedessen en BMW's achter hem een bericht op het navigatiescherm.

Hoe meer zielen ...

Voorlopig doen alleen BMW, Daimler, Volvo en Ford mee (samen met HERE Technologies en TomTom), maar hoe meer merken meedoen, des te betrouwbaarder de informatie. En als je nu in je Tesla ook op die weg rijdt? Jammer joh. De pilot is op basis van 'voor wat hoort wat': de partijen die de relevante gegevens delen, kunnen ook gebruikmaken van diensten waarmee de veiligheid weer verder kan worden verhoogd.

Tegeltjeswijsheid

Waarom automerken deze gevoelige informatie delen? "Als het om veiligheid gaat, zijn we geen concurrenten, alleen partners", zegt Christoph Grote, Senior Vice President Electronics BMW Group. Die uitspraak staat nu waarschijnlijk op een wc-tegeltje in het hoofdkantoor in München.


Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken