Maakt de Volkswagen California kamperen wél leuk?

Het maken van een roadtrip staat hoog op de bucketlist van velen. Voor de één is dat met een tentje in de kofferbak door Europa trekken, de ander verkiest liever de luxe van een grote SUV en het comfort van motels in de VS. Maar er is ook een middenweg. Wel het kampeergevoel, maar toch ook net even wat meer luxe dan zo'n aantrek-tentje. Wij ondervonden in Noorwegen dat de nieuwe Volkswagen California dan weleens heel hoog op je wensenlijstje kan komen te staan. Een persoonlijk verslag van 'een nachtje slapen in een testauto'.

Ik ben geen kampeerder. Sterker nog, ik kan de charme ervan ook moeilijk begrijpen. Wanneer je na een lange reis eenmaal op je bestemming aankomt moet je je tent nog opzetten, je luchtbed opblazen en als je pech hebt dat allemaal onder het toeziend oog van om jou amuserende overburen. Wat een gedoe, het is toch vakantie?

In de weken die volgen zou ik me mateloos ergeren aan het gekruip in zo'n tent, amper de mogelijkheid hebben je fatsoenlijk om te kunnen kleden en als je pech hebt is het 's nachts zo koud dat zelfs die geweldige slaapzak je geen welverdiende nachtrust weet te gunnen.
“Wat een gedoe, het is toch vakantie?”

Zo, dat is eruit. Ik moest het echt even kwijt. Niet om mijn gelijk te halen, want dat er vele miljoenen mensen het niet met mij eens zijn weet ik maar al te goed. En ergens begrijp ik ook best wat je drijft als je wel van kamperen houdt. Want dat gevoel van vrijheid en de verbondenheid met de natuur is ook wel weer heel mooi. Dat krijg je niet in een hotel of appartement.

Waar het mij echter op spaak loopt is het gemis aan een stukje basis-comfort. Een fatsoenlijk bed, kunnen staan als ik me omkleed, een koelkast en opbergruimte bijvoorbeeld. En vooral ook niet te hoeven opbouwen en afbreken, in weer en wind.

Kamperen a la California

Laat de Volkswagen California daarin nu eens kunnen voorzien. Niet zo comfortabel als thuis natuurlijk, maar het lijkt een goed compromis. Een nachtje kamperen met de California is voor mij dan ook de ultieme gelegenheid om uit te vinden of 'kamperen a la California' wél geschikt is voor types zoals ik. Types die wel houden van de natuur of een mooie roadtrip, maar gewoon een beetje comfort willen. Het is immers vakantie.

Stavanger

Om de capaciteiten van de California optimaal te kunnen beoordelen nodigde Volkswagen ons uit in Noorwegen. Geen warme Zuid-Europese bestemming waar gegarandeerd de zon schijnt en de temperatuur dag en nacht boven de 20 graden ligt, maar het qua weer onvoorspelbare Scandinavische schiereiland. En dat is gewaagd. Bovenin de fjorden liggen zelfs midden in de zomer nog restanten sneeuw en 's nachts daalt de temperatuur er onder de 10 graden. 'Waar ben ik aan begonnen?', speelt me door het hoofd wanneer we op het vliegveld van Stavanger de kou inlopen en deze feiten me ten gehore komen.

Fenomenaal (uit)zicht

Na een half uur rijden is het spookverhaal me echter alweer ontschoten. Met de (stoel)verwarming op een aangename temperatuur, het navigatiesysteem ingesteld als gids en de iPhone verbonden via CarPlay voelt het prettig in deze kampeerauto. Sterker nog, hij scoort punten als we over de krappe slingerweggetjes langs inhammen van de Noorse kust rijden. Aan ons trekken de karakteristieke rode houten huisjes voorbij en het uitzicht is fenomenaal. Dankzij de hogere zit en de enorme glaspartij heb je een veel beter zicht dan in een gewone personenauto. Ja hoor, 1-0 voor de California.

Prettige rij-eigenschappen

De score tikt snel door in het voordeel van de Volkswagen als we beginnen aan een stevige klim naar de top van de fjorden. Niet puur op kampeergebied, maar wel qua rijgedrag. Vooral ook ten opzichte van andere, weliswaar grotere, campers die we passeren. De 200 pk sterke viercilinder TDI-motor weet je in combinatie met de DSG-bak in alle comfort boven te brengen. Tsja en aangezien het in ons geval ook nog eens gepaard gaat met vierwielaandrijving heb je ook op nat wegdek geen moeite om vanuit stilstand tegen een berg op of half uit de berm weg te komen als je een tegenligger hebt laten passeren. De California rijdt als een grote MPV en dat is op krappe en slingerende wegen als deze uitermate prettig.

Pop-up restaurant

In de uren die volgen trekken schitterende landschappen aan ons voorbij. De natuur in Noorwegen is ongerept en op de wegen passeren we, ondanks dat het hoogseizoen is, amper tegenliggers. De dorpjes waar we doorheen komen zijn klein en restaurants of hotels zie je amper. Je bent op jezelf aangewezen. Het is uitermate prettig om dan van alle gemakken voorzien te zijn. Het kleine keukentje achterin de California biedt ons de mogelijkheid om een kopje koffie te zetten en uit de koelkast kunnen we een koud drankje pakken. Zeer inventief is tafeltje dat je uit het keukenblokje kunt schuiven en zodoende een lunch op elke locatie mogelijk. Is het nu heel verwend om te zeggen dat dit soort comfort toch wel erg prettig is?

Compleet verlaten

Na nog meer prachtige vergezichten brengt de feilloos werkende navigatie ons vlakbij onze eindbestemming van die dag. En daar verlaten we de weg om nog een aantal kilometers over het onverharde verder te trekken naar een terrein waar we de nacht door zullen brengen. Samen met een aantal andere California's passeren we een boerenhek en werken ons moeiteloos – mede dankzij de 4Motion-aandrijving – door het met zand en stenen bedekte 'pad'. De regen van die dag heeft de boel omgetoverd in een modderpoel, maar wij zitten gelukkig hoog en droog.
“Is het nu heel verwend om te zeggen dat dit soort comfort toch wel erg prettig is?”

Aan het einde van het pad duikt een groot veld op. Gelegen aan een waterval en een kolkende rivier een plaatje dat zo uit een reisgids kan komen. Het is de plek waar wij ons kamp opslaan. En dat gaat verrassend gemakkelijk. Even een relatief vlak plekje uitzoeken, de California parkeren en vervolgens met een druk op de knop het pop-up dak openen. Zo… klaar: onze slaapplek staat. En dat is maar een paar minuten tijd. De koffer uitpakken hoeft niet, alles ligt immers al in onze auto klaar.

Van alle gemakken voorzien

Uit de achterklep halen we vervolgens twee prima zittende kampeerstoeltjes en aan de binnenzijde van de schuifdeur zit een degelijke kampeertafel opgeborgen. We zetten ze naast de California, pakken een koud biertje uit de koelkast en het genieten kan beginnen. Ok, we moeten nog eventjes ons bed opmaken, maar als je als eigenaar van de California dat thuis al doet heb je daarover ook geen zorgen.

Terwijl de avond valt en het buiten simpelweg te koud wordt om nog comfortabel te zitten besluit ik mijn mobiele hotelkamer in te kruipen. Voordat ik mij omkleed sluit ik de gordijnen. Vanuit de A-stijlen trek je die eenvoudig uit om de voorruit te bedekken en ook de achterramen hebben van deze rolgordijnen. De voorste zijruiten zijn helaas wat minder eenvoudig van de buitenwereld te onttrekken. Hiervoor moet je losse gordijntjes middels magneetjes vastklikken. Jammer, want dat had technisch toch niet zo ingewikkeld hoeven zijn?

Stahoogte

Ik maak me klaar voor de nacht. Uitkleden kan gemakkelijk staand. Het bed dat boven je in het pop-up dak zit kan namelijk worden opgeklapt als deze niet in gebruik is. De kleren gooi ik voor het gemak op de achterbank, de kledingkast naast het keukentje is namelijk wel heel erg klein om gemakkelijk je kleding op te hangen. Tandenpoetsen en handen wassen kan gewoon bij het spoelbakje in het keukentje.

Vervolgens stap je via de voorstoel door een opening in het dak en klim je op het bed. Echte kampeerders zullen het wel kunnen waarderen want je slaapt daarmee feitelijk rechtstreeks onder het tentdoek. Ik waardeer het dan weer enorm dat het een echt bed is, compleet met een lattenbodem en een matras. Die laatste had van mij wel iets zachter mogen, maar dat kan ook een kwestie van smaak zijn.

Doordacht tot in elk detail

In Noorwegen wordt het in de zomer weliswaar amper tot niet donker, maar desalniettemin zijn de vele lampjes in de California erg handig. Zelfs in je slaapplek op het dak heb je leeslampjes en een 12V-aansluiting om bijvoorbeeld je mobiel op te laden. Het geeft de doordachtheid, maar met name ook de ervaring aan van Volkswagen op het gebied van campers bouwen. Dat merk je aan alles. Zo is er onderin de kledingkast een kluisje, zijn alle mogelijke ruimtes gebruikt voor kasten of lades en vind je in de auto diverse stopcontacten (12 en 230 Volt).

Van creperen naar kamperen

Of ik nu overtuigd ben? Dat lees je tussen de regels door wel toch? Maar om het nog even duidelijk te stellen, ja op deze manier kamperen zou mij ook wel kunnen bekoren. Maar dan alleen als je echt gaat reizen. Een roadtrip gaat maken. De wereld verkennen. Want dan heb je er behoorlijk voordeel van als je je hotelkamer bij de hand hebt. Of niet telkens een tent hoeft op te zetten. Er is alleen één nadeel, de door ons gereden Ocean-uitvoering van de nieuwe California kost bijna 80.000 euro. Het voordelige van kamperen is er dan wel vanaf, maar goed je bent een luxepaard of je bent het niet.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties