Tests

Winterbandentest: Toyo Snowprox S952

Winterbandentest: Toyo Snowprox S952

Drie maanden lang hebben wij Toyo’s winterband – de Snowprox S952 – getest. En hadden we een betere periode uit kunnen kiezen? Ons lijkt het van niet. De winter was immers goed gevuld met sneeuw, ijs en daarmee samenhangende gladde omstandigheden. Onze ervaringen.

De ‘tegenstanders’ van winterbanden hebben het de afgelopen weken zwaar te verduren gehad. Want wie nu nog durft te zeggen dat een winterband in Nederland geen nut heeft lijkt zich flink te hebben vergist. Ruim een maand lang is ons land gebukt gegaan onder flinke vorst, zware sneeuwval en spekgladde omstandigheden op de wegen. De file-lengtes logen er niet om en de onvoorspelbaarheid van het weer heeft zich meerdere malen bewezen. En als je van het één op het andere manier in een sneeuwbui terechtkomt mag je blij zijn met je winterbanden hebben wij ervaren.

Veiligheid

Wij steken het niet onder stoelen of banken, maar zijn groot voorstander van winterbanden. Winterbanden hebben immers een andere samenstelling en daardoor veel meer grip bij lage temperaturen. Daarnaast heb je veel meer grip op sneeuw en ijs en dat is niet onbelangrijk aangezien je band het enige contact is dat je met de weg hebt! De veelgemaakte fout dat het duur is om op winterbanden te rijden helpen we ook graag uit de wereld. Op het moment dat je op winterbanden rijdt slijten je zomerbanden immers niet. Die gaan daardoor twee keer zolang mee. Natuurlijk moet je eerst je winterbanden aanschaffen en ben je een paar euro kwijt voor het verwisselen, maar dat is je eigen veiligheid toch wel waard?

Over Toyo

Gedurende een periode van drie maanden (half oktober t/m half januari) hebben wij dan een uitgebreide test gedaan met Toyo’s Snowprox S952. Toyo is voor velen een relatief onbekende speler in de markt van winterbanden, maar ten onrechte ongeprezen. De fabrikant heeft behoorlijk naam gemaakt door als eerste montage te worden geleverd op onder meer de modellen van Lexus, Mazda, Toyota en Nissan. Maar ook auto’s als de Audi S6, de modellen van Donkervoort en het Engelse merk Invicta hebben voor Toyo gekozen als standaard leverancier. En dan hebben we de autosport nog buiten beschouwing gelaten…

Opvallend veel grip

Terug naar de winterband, want daar gaat het hier immers om. De Snowprox S952 maakt onderdeel uit van Toyo’s Snowprox-serie die bestaat uit de S930, S942 en de door ons geteste S952. Die laatste is tevens het topmodel van de serie en geschikt voor snelle auto’s en grote wielmaten. Wij reden met de 225/40 R18 gemonteerd onder een Seat Leon FR TDI. Met 170 pk en 350 Nm op de voorwielen wordt er aardig wat van de band gevraagd. En dat bleek ook wel toen halverwege oktober de banden onder de auto werden gemonteerd. Het natte en voor winterbanden eigenlijk veel te warme wegdek (buitentemperatuur rond de 15 graden) zorgde in eerste instantie voor flinke wielspin bij het accelereren. Een valse start zullen we het maar noemen. Want toen het kwik richting de 10 graden (en lager) daalde kwamen de Toyo’s steeds meer in hun element. Het rijgeluid nam fors af en de grip werd naar een normaal niveau gebracht. Verbaasd waren we echter toen de vorst en sneeuw ons land binnentrad. Vooral op sneeuw hebben de Snowprox S952’s opvallend veel grip. Waar velen met hun zomerbanden, maar ook concurrerende winterbanden, merkbaar moeite hadden reden wij met gemak weg. Wanneer je op een gladde ondergrond remt blijft het ook met winterbanden erg goed oppassen, maar in de bochten wisten de Toyo’s ongekend veel grip te behouden.

Conclusie
Je hebt het misschien al gemerkt, wij zijn niet alleen voorstander van winterbanden, maar ook positief verrast door de Snowprox S952. De banden zijn stil en bieden veel grip bij het accelereren en in de bochten. En het feit dat Toyo-banden standaard gemonteerd worden op onder meer de modellen van Lexus, de Audi S6 en Donkervoort’s geeft ons een goed gevoel.

Epiloog
Onze conclusie is gebaseerd op eigen praktijkervaringen met de Toyo Snowprox S952 onder diverse winterse omstandigheden. Metingen hebben we niet verricht. Daarvoor verwijzen wij u graag door naar instanties als het Duitse ADAC. Wij kunnen enkel een conclusie trekken op basis van onze gereden kilometers en het verschil dat we hebben ervaren ten opzichte van andere auto’s waarmee we in dezelfde periode op zomerbanden hebben gereden.


Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Winterbandentest: Toyo Snowprox S952
Winterbandentest: Toyo Snowprox S952
Winterbandentest: Toyo Snowprox S952
Winterbandentest: Toyo Snowprox S952
Redactie
Door Redactie

Zoeken