Sportief en veilig: Volkswagen Golf 4Motion

Volkswagen levert de Golf sinds een jaar ook als 4Motion. De vierwielaangedreven Golf biedt vele voordelen ten opzichte van zijn tweewielaangedreven variant. Voornamelijk met slechte weersomstandigheden. Maar er is meer!

Volkswagen levert sinds 1998 vierwielaandrijving op de Golf. De vijfde generatie van de Golf werd in de zomer van 2004 ook leverbaar met dit systeem. Met het oog op de aankomende winter leek het ons interessant om eens te gaan rijden met deze Golf 4Motion en te kijken wat de voor- en nadelen zijn. Daarbij werd al snel duidelijk dat de voordelen niet alleen met mindere weersomstandigheden duidelijk merkbaar zijn.
 
4Motion
Vierwielaandrijving op een Golf is niet iets dat je verwacht. We kennen allemaal de vierwielaandrijving van Audi (Quattro) en ook Subaru staat bekend om haar vierwielaandrijving. Bij Volkswagen is het minder bekend. Toch levert Volkswagen zowel de Golf als de Passat in een vierwielaangedreven variant en uiteraard maakt ook de Touareg gebruik van dit systeem. Eén van de belangrijkste voordelen van een vierwielaangedreven auto is de toegenomen actieve veiligheid. Dat is iedereen wel duidelijk, maar hoe uit zich dat? En wat merk je er verder van dat de achterwielen ook worden aangedreven? Laten we eerst maar eens naar de theorie kijken.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

 
Haldex-koppeling
Het 4Motion-systeem van Volkswagen maakt gebruik van een Haldex-koppeling. Van zichzelf is de Golf 4Motion een voorwielaandrijver. Alle aandrijfkrachten worden onder normale omstandigheden via de voorwielen overgebracht op de weg. Wanneer de situatie daarom vraagt schakelt de vierwielaandrijving razendsnel in en is een deel van het vermogen over te brengen via de achterwielen. De Haldex-koppeling die de verdeling regelt wordt ingeschakeld door een verschil in snelheid tussen de voor- en achteras, maar ook door elektronische signalen.
 
Voordelen bij slecht weer
Bij slechte weersomstandigheden heeft de vierwielaandrijving merkbare voordelen. Op een nat wegdek uit stilstand accelereren gaat vloeiend en zonder wielspin. Met een voorwielaangedreven Golf had een snelle sprint al gauw gepaard gegaan met de nodige wielspin. Maar ook bij sneeuw en gladheid zijn de voordelen goed te merken. Waar de meeste voorwielaandrijvers enorm veel moeite hebben om van hun plek te komen konden wij met de Golf 4Motion zonder al te veel moeite wegrijden. Ook in gladde bochten is de auto veel minder snel onderstuurd en is het makkelijker de ingezette lijn aan te houden.
 
Toegenomen sportiviteit
Nu zult u denken, wanneer hebben wij te maken met dergelijke weersomstandigheden? Hierover zijn de meningen verdeeld, maar wij vinden dat dat niet zo vaak het geval is. Maar de vierwielaandrijving van deze Golf heeft meer voordelen. De sportieve rij-eigenschappen van de Golf gaan namelijk merkbaar vooruit. Wij reden met een 2.0 TDI 4Motion Sportsline. Daarbij is het onderstel af fabriek met een paar centimeter verlaagd, zijn er 16 inch lichtmetalen wielen gemonteerd en zit je op een paar sportieve kuipstoelen. Het is daarmee nog geen GTI, maar wel een sportieve telg uit de Golf-familie. De vierwielaandrijving voegt daar nog meer sportiviteit aan toe. Bochtensnelheden kunnen namelijk veel hoger liggen dan bij een voorwielaangedreven auto. Wanneer je snel een bocht induikt en vervolgens vol op het gas gaat zal nagenoeg elke voorwielaandrijver de buitenkant van de bocht op gaan zoeken (onderstuur). Doordat de 4Motion op zo’n moment inschakelt, heeft de Golf daar geen last van. Hij blijft neutraal en lijkt aan de weg te kleven. Ook een rotonde snel nemen en bij het verlaten van de rotonde vol op het gas gaan heeft geen onderstuur tot gevolg. Het onderstel gaat moeiteloos om met de 140 pk’s die op de weg moeten worden overgebracht. De Golf gedraagt zich heel neutraal en geeft absoluut een veilig gevoel.
 
Leveringsgamma
Het 4Motion-systeem van de Golf is alleen leverbaar in combinatie met de 2.0 liter (150 pk) FSI benzinemotor en de 2.0 TDI (140 pk) dieselmotor. Hierdoor heeft de Golf geen enkel probleem met de 100 kg extra gewicht die het vierwielaandrijvingssysteem met zich mee brengt. Bovendien heeft het voordelen voor het trekken van een aanhanger of caravan en zijn wintersportgebieden dankzij de vierwielaandrijving en de krachtige motor goed toegankelijk. Wij reden met de 2.0 TDI die standaard is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. De verzetten zijn relatief kort waardoor je lekker snel kunt schakelen. Een sprintje naar 100 km/h is in 9,5 seconden een feit.
 
Nadelen
Dat de vierwielaandrijving alleen maar voordelen heeft zou te mooi zijn. Door de montage van een differentieel is de bagageruimte met 75 liter verkleind tot 275 liter. Bovendien is de auto ruim 100 kg zwaarder en hierdoor duurder in de wegenbelasting. Verder bedraagt de meerprijs van het 4Motion-systeem ruim 2.000 euro. In vijfdeurs-uitvoering en met een paar opties bedroeg de prijs van onze testauto bijna 40.000 euro en dat is wel heel veel geld voor een Golf. Voor hetzelfde bedrag rij je bijvoorbeeld ook een Audi A3 Sportback met dezelfde 2.0 TDI en Quattro-vierwielaandrijving.
 
Conclusie
Sneeuw, ijs en gladheid zijn relatief weinig aan de orde van de dag in ons land. Ook kennen wij geen bergen of veel slechte wegen. Vierwielaandrijving lijkt dan ook overbodig en gezien de meerprijs van ruim 2.000 euro vrij prijzig. Bovendien is het 4Motion-systeem alleen leverbaar in combinatie met de 2.0 TDI en 2.0 FSI, beide prijzige motoren. Hebben we eenmaal te maken met deze weersomstandigheden, dan biedt de de vierwielaandrijving heeft veel meer voordelen dan je op het eerste gezicht kunt bedenken. Op gladde wegen is de veiligheid veel hoger, heb je veel minder moeite om weg te rijden en de wegligging is heel neutraal. Daar komt bij dat je sportieve rij-eigenschappen naar een hoger niveau worden getild. Je kunt veel hogere bochtsnelheden halen en zonder onderstuur een bocht uitaccelereren. Ook een sprintje vanuit stilstand naar 100 km/h is veel gemakkelijker. Zonder dat je wielen doorslippen trek je moeiteloos weg. Een Golf 4Motion is prijzig, maar vertaalt zich wel in een hogere veiligheid op de openbare weg. De voordelen zijn het geld zeker waard.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties