Autotest | Volkswagen Multivan (T6)

Er vloeiden krokodillentranen toen Volkswagen in 1990 afscheid nam van een configuratie met de motor achterin en de aandrijving op de achterwielen. Een heiligschennis voor de fans van de liefkozend als 'Bulli' bestempelde multifunctionele T-serie. Maar Volkswagen kan op enkel emotie geen business case bouwen. En dus ging het roer destijds volledig om. Het succes werd er niet minder om. Inmiddels zijn we aanbeland bij de zesde generatie en zijn er 12 miljoen T's geproduceerd. In Zweden stapten wij in deze T6 – uitgevoerd als Multivan – om te ervaren hoe Volkswagen de evolutie van T5 naar T6 heeft gerealiseerd.

Dat je twee keer moet kijken om het verschil tussen de T5 en T6 te kunnen benoemen nemen we je niet kwalijk. Bij de wereldpremière van de T6 begin dit jaar in Amsterdam stonden ook wij met verbazing te kijken toen de auto, voorafgegaan door generatie één tot vijf, het podium op kwam rijden. Er klonk weliswaar applaus in de zaal, maar wij, met overigens nog velen met ons, waren ervan overtuigd dat de nieuweling het podium nog op moest komen rijden. Niets daarvan, hij stond er al.

70% van de onderdelen is nieuw

Ondanks dat hij als twee druppels water op zijn voorganger lijkt heeft Volkswagen ons verteld dat 70% van alle onderdelen nieuw zijn. De officiële verklaring voor de nauwelijks nieuwe look heeft te maken met de indeling van het interieur. Die is namelijk exact gelijk aan de T5. Volgens Volkswagen handig als je de inrichting uit je huidige Transporter in een figuurlijke handomdraai wilt overzetten in een nieuwe. Dat wil echter niet zeggen dat het front daarbij best een andere uitstraling had kunnen krijgen. Niet in de laatste plaats omdat de V-klasse van Mercedes-Benz bij het koperspubliek eerder de visuele indruk wekt een personenbus van de 21ste eeuw te zijn. Maar goed, we kennen het van Volkswagen en niet zelden wordt haar conservatieve designaanpak juist als een meerwaarde beschouwd.

Meer personenauto

Wanneer we instappen wordt onze aandacht wel getrokken door een grondige vernieuwingsslag. Het dashboard is volledig nieuw en afgewerkt met mooie materialen. Het heeft in de Multivan veel meer weg van een personenauto dan voorheen. Mede dankzij de grote zwart gelakte kunststofdelen.
“Een vergadering op locatie of even werken onderweg?”
over de Volkswagen Multivan (T6)

Dat de Multivan ook daadwerkelijk een moderne personenauto is, blijkt uit de uitrusting en de mogelijkheden daarvan. Adaptieve cruise control, een groot kleurenscherm voor de navigatie, Apple Carplay dan wel Android Auto en tal van assistentiesystemen ten behoeven van de actieve veiligheid zijn standaard dan wel optioneel aanwezig.
Het beste vertoef je achterin de Multivan. Zeker wanneer je de uitvoering verkiest met vier riante captain chairs. Ze zijn verstelbaar, verschuifbaar en zowel tegenover alsook achter elkaar te positioneren. Het over een rail verschuifbare element herbergt bekerhouders, opbergvakjes en een tafeltje. Een vergadering op locatie of onderweg even werken? Het woord 'multi' in zijn naam draagt hij niet voor niets.

En dan rijden

Als we plaatsnemen op de bestuurdersstoel valt, zeker in vergelijk met gewone personenauto's, de vrij platte ligging van het stuurwiel op. Als je, zoals wij, vooral in normale auto's rijdt is dat even wennen. Het geeft je vanzelf een wat meer voorovergebogen zithouding. De pook zit ernaast, prettig op hoogte. Afhankelijk van je voorkeur of budget bedien je daarmee de handgeschakelde zesbak of zet je de DSG-bak aan het werk.
Aangezien de Multivan een stevige 2.000 kilogram noteert en een lengte van over de 5 meter meet hoef je geen vuurwerk te verwachten van de 2.0 liter TDI-motor. En toch geeft die met 184 pk en 350 Nm weinig meer te wensen. De Multivan komt er zelfs behoorlijk vlot mee van zijn plek. En ook op tussenacceleraties is het voor een grote auto allemaal keurig. Sturen doet de Multivan adequaat. Het rijgedrag is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een Sharan, maar zijn afmetingen en functionaliteit mag je daar ook niet mee vergelijken. Het is simpelweg een heel andere concept.
“Het is een VIP-vervoerder. Voor artiesten, sterren en genodigden.”
over de Volkswagen Multivan (T6)

Maar voor wie?

En dan kom je vanzelf uit op de vraag: Voor wie is de Volkswagen T6 nu bedoeld? Want als gewone particulier zou je hem niet snel op de oprit hebben. Als kind hoopte ik altijd dat mijn vader zo'n auto zou kopen voor de vakantie. Ik zag het al helemaal voor om samen met mijn broers achterin te zetten, een spelletje te spelen en optimaal zicht rondom te hebben. Maar met een prijskaartje dat al snel rond de € 90.000,- (incl. BTW en BPM) ligt is dat er nooit van gekomen. Een prijs die sowieso op een behoorlijk niveau ligt. Het is dan weliswaar de Highline-topuitvoering zoals wij de nieuwe Multivan reden, maar dat is dan ook wel de versie die past bij het karakter van de personenbus. Het is een VIP-vervoerder. Voor artiesten, sterren en genodigden. Hij wordt dan ook veelal ingezet bij taxibedrijven en andere shuttle services. En die hebben één groot voordeel: zowel de BTW alsook de BPM mogen dan achterwege worden gelaten. En dat scheelt de helft.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties