Volkswagen Golf Variant

Hoewel we de Volkswagen Golf praktisch op iedere hoek van de straat tegenkomen, zien we de Golf Variant slechts sporadisch. En dat terwijl de concurrentie vaak juist meer stationwagens verkoopt dan hatchbacks. Toeval of was de Variant altijd impopulair? Als het aan Volkswagen ligt moet dat met de komst van de nieuwe Golf Variant opgelost zijn.

Pas in 1993 introduceerde Volkswagen de allereerste Golf Variant. Het model was gebaseerd op de derde generatie Golf en is sindsdien een vast onderdeel geworden van de familie. Echter heeft het model in Nederland nooit dezelfde status verworven als zijn compactere broertje. Waar dit precies aan ligt lijkt al even onoplosbaar als het Bermuda mysterie. We vermoeden dat het deels te wijten is aan de vaak late marktlancering en het bedeesdere uiterlijk van de Variant. Alsof het model pas ter sprake kwam nadat de hatchback gelanceerd was. Het is een fout die Volkswagen met de komst van de vierde generatie Golf Variant, gebaseerd op de zevende lichting Golf, gelukkig niet opnieuw heeft gemaakt.

Vleugje dynamiek
Volkswagen heeft eindelijk de moeite genomen om geen ´Golf plus kont´ te ontwerpen, maar een Golf stationwagen. Geen achteraf opgeplakte additionele bagageruimte, maar een volledig in lijn met de reguliere Golf ontworpen stationwagen. Het model behoudt zodoende niet alleen de zakelijke en vertrouwde uitstraling van de Golf, maar zorgt tevens voor een vleugje dynamiek door de flauw aflopende daklijn. De achterzijde op zijn beurt komt op het eerste oog sterk overeen met de hatchback, maar wijkt weldegelijk af. De bredere lichtunits, de positie van het kenteken en de gewijzigde bumper zijn hier een voorbeeld van. Het geeft de Variant net dat beetje extra cachet, terwijl hij wel hetzelfde ijzersterke karakter behoudt.

Fors verschil hatchback
Grootste winst wordt natuurlijk behaald in het interieur. Dit is allicht niet te merken op de ruime voorste en achterste zitrij, ofschoon uit de cijfers blijkt dat de hoofdruimte op beide rijen lichtelijk is toegenomen. Het werkelijke verschil vinden we in de bagageruimte van de Duitser die ten opzichte van de vorige generatie met liefst 100 liter is gegroeid naar een totaal van 605 liter. Daarmee slokt het model slechts vijf liter minder op dan ruimste wagon in het C-segment, de Skoda Octavia Combi. Kijken we even met een schuin oog naar de vijfdeurs Golf dan zien we dat deze met een totaal van 380 liter over fors minder laadruimte beschikt. En dit verschil loopt nog verder op als we de achterbank neerklappen. Dan weet de Variant liefst 1.831 liter te verstouwen in tegenstelling tot de 1.270 liter van de reguliere Golf.

Slim & dom

Alle additionele centimeters ruimte heeft geen nadelig effect op de degelijkheid en afwerking. Die waren voorin al op topniveau en dat is geheel achterin niet anders. We zien een fraai afgewerkte bagageruimte met veel rechte vormen. Handige bijkomstigheid is de variabele laadbodem waarmee desgewenst de tildrempel beperkt kan worden of de laadruimte vergroot. Tevens een slimme feature is de volledig neerklapbare passagiersstoel die op de optielijst prijkt. Hierdoor kan de Duitser voorwerpen tot 2.67 meter lang vervoeren. Maar het is niet allemaal hosanna wat de bagageruimte betreft. Wanneer je de achterbank plat legt creëer je namelijk geen volledige vlakke laadbodem. Het is een klein smetje dat de nieuwe Variant niet afhoudt van het predicaat meest praktische Golf aller tijden.

Vertrouwd
Met de praktische kant zit het goed, maar het rijgedrag? Simpel, dat is net zoals bij elke andere Golf prima in orde. De Duitser houdt het qua rijden tussen comfortabel en dynamisch in. Echt sportief wordt het echter nooit, daarvoor mist de besturing precisie en gevoel. Het rijgedrag blijft met name stevig, neutraal en vertrouwd. Precies zoals je verwacht bij een Golf.
De combinatie met de door ons geteste 122 pk sterke 1.4 TSI sluit hier nauw bij aan. De krachtbron levert zijn maximale koppel van 200 Nm van 1.500 tot 4.000 tpm en dat geeft hem een uiterst soepel karakter. Op geen moment verlangden we naar de topmotorisering van het benzinegamma, de 140 pk sterke 1.4 TSI. Wellicht interessanter voor de zakelijke rijder is de 110 pk sterke BlueMotion uitvoering die vanaf november bij de dealers staat. Met een CO2-uitstoot van 87 g/km beschikt deze auto in 2013 over 14% bijtelling. Je moet er overigens wel snel bij wezen, in 2014 gaat de norm namelijk omlaag naar maximaal 85 g/km. Dan beschikt de Variant net zoals de meeste concurrenten, de Toyota Auris Hybrid Sports Tourer daargelaten, over 20% bijtelling.

Meerprijs € 1.200,-
Met de nieuwste generatie Golf Variant laat Volkswagen nauwelijks een steek vallen. Het model profiteert van alle kwaliteiten die een reguliere Golf heeft, maar beschikt tegen een meerprijs van € 1.200,- over noemenswaardig meer praktische mogelijkheden. Bovendien is de uitstraling van de Variant gering dynamischer, waarmee ook het exterieur geen pijnpunt meer kan zijn. Wat hebben we dan eigenlijk nog te klagen? Wellicht dat het model met een vanafprijs van € 22.950,- voor de 105 pk sterke 1.2 TSI Trendline het stevigst geprijsd is in verhouding met de directe concurrentie. Kijken we naar de prijs van een gelijk uitgeruste en gemotoriseerde Ford Focus Wagon, Opel Astra Sports Tourer, Renault Mégane Estate, Skoda Octavia Combi of Toyota Auris Sports Touring dan zien we een prijskaartje van respectievelijk € 21.375,-, € 19.945,-, € 20.990,-, €22.570,- en € 22.580,-. Maar of dit de nieuwe Golf Variant van succes kan afhouden? Wij denken van niet.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties