Volkswagen CrossPolo

Exact een jaar is de huidige Volkswagen Polo nu op de markt. Twintigduizend stuks rijden er inmiddels van rond in ons land. Twintigduizend! Het is dus goed voor te stellen dat je wat anders wenst dan de buurman, maar niet de Polo wil passeren omdat je er zo gecharmeerd van bent. Maak kennis met de nieuwe CrossPolo.

Al sinds jaar en dag gaat de Volkswagen Polo als een verkoopwonder het land in. De huidige generatie vormt daarop geen uitzondering. Op nagenoeg iedere staathoek staat er wel één geparkeerd. Aangezien alle VW´s tegenwoordig ook net eens een bijna identieke neus hebben gekregen wordt het beeld wel erg eentonig. Toch is het een compliment voor Volkswagen waard, want elk model waarop men het VW-logo schroeft vindt gretig aftrek. Om een klein beetje brutaliteit toe te voegen en net even iets anders aan te bieden lanceert Volkswagen nu wederom een Cross-variant van de Polo. En daarmee wordt het Polo-gamma ineens een stuk levendiger. Want wie een gewone Polo saai vindt zal daar bij de CrossPolo echt niet over vallen.
 
Euforische stemming
De vrolijkste Polo begon ooit als Polo Fun, maar heeft mede door de opkomst van ´crossovers´ een naamsverandering ondergaan. Eerlijk gezegd past het vanwege zijn avontuurlijke, lifestyle-achtige uitstraling en een ietwat SUV-achtige look ook beter. Het recept is daarentegen altijd gelijk gebleven. Kunststof opzetstukken rondom, bodemplaatbeschermers, stoere aluminiumkleurige dakrails, fikse wielen en een grotere bodemspeling geven de CrossPolo dat stoere gezicht. Vierwielaandrijving is nog altijd geen optie zodat je bij de eerste beste modderpoel komt vast te zitten. Hooguit kun je een pas gemaaid maïsveld iets vlotter doorcrossen maar verwacht absoluut geen terreinwondertje. Kopers zullen dit waarschijnlijk snel genoeg opmerken, want vanwaar anders die gelikte 17 inch Budapest-wielen en de joviale lakkleuren als Hot Orange, Flash Red of Mango Orange. Het zou toch zonde zijn daarop een kras te maken. Nee, iemand trakteert zichzelf op een CrossPolo omdat zijn looks bij je opgewekte levensstijl past.

Interieur
Het opgewekte karakter zet zich door in het interieur, al hoewel Volkswagen het enkel bij het kleuren van de zitvlakken heeft gehouden. Omdat deze een groot deel van de in het zicht liggende oppervlakken bestrijken lijkt het alsof Volkswagen veel moeite heeft gedaan, maar feitelijk is de rest identiek aan de huis-tuin-en-keuken-Polo. Geen probleem, die basis is prima. Keurige materialen, een smetteloze afwerking en een prima ergonomie. En qua ruimte is de CrossPolo gelijk aan de 5-deurs Polo. Ook geen klagen voor dit segment. Waar vooral verschil wordt gemaakt is de uitrusting. Volkswagen levert de Crosspolo alleen in een zeer rijk uitgeruste uitvoering, gelijk aan de Polo Highline, af. Daarmee staat elke CrossPolo op het niveau van de duurste uitvoering binnen het reguliere gamma. Sportstoelen, driespaaks lederen stuurwiel, pookknop en handremgreep, aluminium voetpedalen, een middenarmsteun, elektrische ramen rondom en climate control zijn bijvoorbeeld standaard. Schroef er vervolgens nog een Excutive plus pakket ter waarde van € 1.425,- op en je hebt geen enkel klagen. In dat geval zijn namelijk ook een radio/navigatiesysteem (RNS 310) met touchscreen, zes speakers en een multimedia-aansluitbox aanwezig. En op elke CrossPolo zijn uiteraard zijn stoere look, inclusief de 17 inch wielen, standaard.
 
Rijden
Inmiddels is al wel duidelijk dat de CrossPolo niets meer en minder is dan een goed aangeklede Polo. Maar dan wel eentje met diezelfde fijne rij-eigenschappen. Het onderstel is weliswaar opgekrikt met 15 mm, maar daarvan is niets te merken. Ondanks het hogere zwaartepunt stuurt de CrossPolo even prettig en volwassen als de overige varianten. De besturing reageert precies goed op opgedragen stuuruitslagen en de koets zal je nooit verassen met onverwachte koerswisselingen. Zijn inzittenden comforttabel van A naar B vervoeren is het doel. Voor degene die zo nodig de beest uit wil hangen is er de Polo GTI. Nogmaals, de CrossPolo is er vooral om je te onderscheiden. Toch, wie de juiste motorisering (1.2 TSI, 1.6 TDI) kiest kan best een beetje hoeken met de CrossPolo. Gaat het te hard dan schuift de auto veilig over zijn voorwielen naar de buitenkant van de bocht. Nooit wordt het spannend.

Veiligheid is te koop
Wij deden het rustig aan. We reden immers met de instapper (1.4 benzine) met een bescheiden 85 pk. De acceleratietijd vanuit stilstand naar 100 km/h in 12,6 seconden onderstreept dit. Qua top is deze motor goed voor een kloeke 173 km/h. Prestaties die afdoende zijn bij dagelijks en normaal gebruik. Volkswagen verwacht dan ook dat, van de 3% dat de CrossPolo in de totale verkopen binnen het Polo-gamma voor rekening neemt, zo’n tachtig procent voor die 1.4 benzine zal kiezen. Dit is tevens toe te schrijven aan de vanafprijs van € 18.690,-. Die komt stevig over, maar wie verder dan zijn neus lang is kijkt zal concluderen dat dit best meevalt. In feite betaal je maximaal tweeduizend euro meer dan een Polo Highline. En aangezien er best aardig wat Polo’s in deze duurste uitvoering rondrijden is de meerprijs voor zo’n sprankelend omhulsel en invulling zo gek nog niet. Een beetje onderscheidend zijn mag immers een prijs hebben. 
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties