´Loves Driving, Hates Garages´
We gaan terug naar het jaar 1982! Het jaar waarin Philips de eerste Compact Disc (CD) fabriceerde, wielrenner Bernard Hinault voor de vierde keer de Tour de France op z’n naam schreef en toenmalig Formule 1-coureur Gilles Villeneuve het leven liet na een fatale crash op het circuit Zolder in België. 1982 is tevens het geboortejaar van de Citroën BX.
De Citroën BX is een belangrijke auto in de geschiedenis van het Franse merk met als voorloper de GS(A) en als opvolger de Xantia. De jaren voor de BX waren niet de beste tijden voor Citroën. Modellen als de DS, XM en de GS waren stuk voor stuk auto’s met innovatieve en geavanceerde techniek, maar dat bracht ook de nodige sores met zich mee. Halverwege de jaren ’70 ging Citroën failliet en zag het in Peugeot een partner om een doorstart te maken onder de fusienaam PSA Peugeot Citroën, kortweg PSA.
Innovatief
De BX was één van de eerste auto´s van PSA en wordt gezien als de beste Citroën sinds de fameuze 2CV. Verantwoordelijk voor het merkwaardige en eigenzinnige ontwerp van de BX was Marcello Gandini in de tijd dat hij voor Bertone werkte. Hij tekende ook de lijnen van auto’s als de Bugatti EB110 en de Lamborghini Countach. Het is in de laatste waarin er veel overeenkomsten met de BX zien. De Citroën BX wordt niet alleen geroemd (of gehekeld) om zijn uiterlijk, ook de innovatieve techniek heeft een groot aandeel in het verkoopsucces. Wat te denken van het hydropneumatisch veersysteem dat anticipeerde op de rijomstandigheden en de rijhoogte daarop aanpaste. Het systeem stond garant voor een ongekend rijcomfort. Daarnaast waren sommige carrosseriepanelen van de BX gemaakt van composiet om het roestprobleem op te lossen en het wagengewicht naar beneden te brengen. Bijzonder voor die tijd waren ook de schijfremmen rondom. Kortom, de auto was voorzien van vooruitstrevende techniek.
Betrouwbare motoren
De BX stond definitief aan de vooravond van een nieuw Citroën-tijdperk door gebruik te maken van betrouwbare motoren, een zwakke schakel bij vroegere Citroëns. De BX beschikte namelijk over de veel betere motoren van Peugeot. Als klap op de vuurpijl kreeg de BX de beschikking over een toonaangevende dieselkrachtbron van het type UXD. Het was deze motor die uiteindelijk leidde tot de beroemde en naar het Engelse vertaalde BX-reclameslogan "Loves Driving, Hates Garages". Gedurende twaalf jaar zijn er verschillende BX-en van de fabrieksbanden gerold, allen op basis van de twee carrosserievarianten, de vijfdeurs hatchback en de Estate. Exacte productiecijfers zijn niet bekend, maar er zijn ruim 2,3 miljoen stuks van de Citroën BX geproduceerd.
Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.