Harde cijfers bevestigen: meer dan de helft van alle nieuwe auto’s in Europa is een SUV

Als je een ritje maakt met de auto, bekruipt je al snel het gevoel dat de wegen worden gedomineerd door suv’s. Dit voorgevoel wordt nu bevestigd door harde cijfers: afgelopen jaar was meer dan de helft van de verkochte nieuwe auto’s in Europa een suv.

Dat maakt een bericht van Automotive News Europe duidelijk. Volgens het nieuwsmedium was de suv in 2023 goed voor 51 procent van alle nieuwverkopen in Europa. Dit komt voor een groot deel op het conto van de Tesla Model Y - die de titel van bestverkochte auto wereldwijd opeiste. De elektrische suv ging vorig jaar in Europa ongeveer 255.000 keer over de toonbank, een toename van 85 procent ten opzichte van 2022.

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang het belangrijkste en leukste autonieuws wekelijks in je mailbox!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Compacte suv’s het populairst

Het wil echter niet zeggen dat de wegen in Europa worden overspoeld door grote suv’s. De compacte suv’s en crossovers waren met 4,1 miljoen registraties het populairst. Toch waren het de grotere premium-suv’s die de meeste groei doormaakten: het segment groeide met 31 procent tot 843.939 verkopen.

En in Nederland?

Maar hoe zit het dan in Nederland? Uit cijfers van Bovag blijkt dat ook in ons land meer dan de helft van alle nieuwverkochte auto’s in 2023 een suv was. Vorig jaar kozen 185.443 Nederlanders voor een suv, goed voor een marktaandeel van 50,16 procent. In 2022 ging het nog om 149.813 suv’s, destijds goed voor 48,01 procent van de markt.

Terug naar de cijfers van vorig jaar. Hatchbacks volgden de suv's met 125.936 verkopen en een marktaandeel van 34,07 procent. Daarna valt er een groot gat - stationwagons completeren het podium met 33.387 verkopen (marktaandeel: 9,03 procent). Ooit waren sedans nog erg populaire auto’s in Nederland, maar hun marktaandeel slinkt jaarlijks. In 2023 kozen slechts 14.431 consumenten (3,9 procent) een auto met kofferbak. 

Registraties nieuwe auto's in Nederland in 2023 - per carrosserievorm

Carrosserie

              Verkopen in 2023

              Marktaandeel

Suv

              185.443

              50,16 %

Hatchback

              125.936

              34,07 %

Stationwagon

              33.387

              9,03 %

Sedan

              14.431

              3,9 %

Bus

              3838

              1,04 %

Camper

              2152

              0,58 %

Mpv

              2100

              0,57 %

Cabrio

              1494

              0,4 %

Coupé

             723

              0,2 %

Speciaal vervoer

              173

              0,05 %

Joie de vivre

Tot onze grote spijt lijkt de coupé - naar onze mening de mooiste carrosserie - zo goed als dood, met een schamel verkoopaantal van 723 stuks. Ook de cabrio’s bungelen onderaan de lijst met 1.494 verkochte exemplaren. We begrijpen dat dit niet de meest praktische auto’s zijn, maar als je geen kinderen hebt of als ze al uitgevlogen zijn, heb je de ruimte van een suv vaak niet nodig. Dus kom op, waar is jullie joie de vivre?

Private lease

In plaats van een nieuwe auto kopen, kun je er ook voor kiezen om deze te private leasen. Hierdoor hoef je niet het torenhoge aankoopbedrag in een keer neer te leggen en betaal een je een vast maandbedrag waarin vrijwel alle kosten zijn verwerkt. Van suv's, tot hatchbacks en stationwagons - je vindt allerlei soorten auto's in de private lease vergelijker van Auto Review. 

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties