Extra pk's downloaden voor een elektrische auto - zo werkt dat

Hoe kan een software-update elektrische auto’s meer pk’s geven?

We snappen allemaal dat software een belangrijke rol speelt bij moderne auto's. En dat die programmatuur regelmatig geüpdatet wordt. Maar hoe kan een EV met een over-the-air update meer vermogen krijgen? En zijn er ook grenzen?

Bij een auto met een verbrandingsmotor bepalen de toegepaste motoronderdelen wat er mogelijk is op het gebied van vermogen. Als je meer power wilt, moet je de ECU (het brein van de auto) herprogrammeren of je mouwen opstropen en andere onderdelen inbouwen. 

Maar dan moet je nog steeds rekening houden met de rest van de aandrijflijn en het chassis - kunnen die alle krachten wel aan? Het opvoeren van je auto is dan ook niet zonder risico's en de automerken zelf ontmoedigen het.

Ook alles over elektrische auto's vind je in onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Vermogen downloaden

Bij een elektrische auto werkt dit anders. Door een paar instellingen in de omvormer van een EV te veranderen, is het mogelijk om zonder technische aanpassingen meer vermogen vrij te geven, zij het met beperkingen. Deze upgrade wordt dan ook aangeboden door automerken als Tesla, Mercedes en Polestar, gewoon door middel van een over-the-air update. Zo kun je tegen betaling extra vermogen downloaden en je EV sneller maken zonder te sleutelen.

Hoe werkt het?

Dat werkt zo. Het vermogen van een elektrische auto wordt uitgedrukt in watt, maar dat getal zie je weinig omdat het wordt omgerekend naar paardenkrachten om het begrijpelijk te houden. Je berekent het vermogen (watt) door de spanning (volt) te vermenigvuldigen met de stroomsterkte (ampère). Door softwarematig de stroomsterkte bij een bepaald toerental iets op te schroeven, levert de elektromotor meer vermogen.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

De gevaren

Dat het vermogen van elektrische auto's relatief eenvoudig kan worden opgekrikt, wil niet zeggen dat elke EV binnenkomt een miljoen pk's heeft. Er zijn grenzen en die worden vooral bepaald door de warmte die vrijkomt. Daar moet de techniek wel op berekend zijn.

Ook bepaalde onderdelen van de aandrijflijn kunnen voor problemen zorgen. Want dat de batterij vaak zonder problemen extra vermogen kan leveren, wil niet zeggen dat de stekkers en de kabels zwaar genoeg zijn.

Dat de mogelijkheden niet eindeloos zijn, ondervond bijvoorbeeld Ford. Exemplaren van de Ford Mustang Mach-E GT liepen recentelijk tegen problemen aan omdat eigenaren te veel vroegen van de aandrijflijn. De geprogrammeerde pk-limiet bleek te hoog, de Amerikanen hadden de maximale warmte niet op de juiste plek gemeten.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties