Hoe China wraak neemt op Europa wegens onderzoek oneerlijke concurrentie

Hoe China wraak neemt op Europa na onderzoek oneerlijke subsidies

Het onderzoek van de Europese Unie naar staatssteun aan Chinese autoproducenten heeft kwaad bloed gezet bij de Chinezen. Als vergelding voor het onderzoek heeft de Chinese overheid besloten de export van cruciale grondstoffen voor elektrische auto's te beperken.

De Europese Unie kondigde vorige maand bij monde van Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen een onderzoek aan naar oneerlijke concurrentie door Chinese autoproducenten. Volgens Von der Leyen zijn de enorme Chinese staatssubsidies onaanvaardbaar en verstoren ze de markt in Europa.

Lees alles over de mogelijke handelsoorlog en meer in onze gratis nieuwsbrief!

Tip
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting

Abonneer je nu en start met streamen van sport, films en series

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Chinees antwoord

Na die uitspraken konden we natuurlijk wachten op een 'passend' antwoord uit Peking. Dat is ondertussen gearriveerd: het Chinese ministerie van Handel heeft besloten dat de export van grafiet naar onder andere Europa stevig wordt beperkt. Volgens het ministerie is deze maatregel genomen om de belangen van China te beschermen.

Grafiet is een van de belangrijkste grondstoffen voor accu’s in elektrische auto’s en laat China nu de grootste exporteur van deze grondstof zijn. Naar verluidt is het land verantwoordelijk voor ruim twee derde van de wereldwijde grafietproductie.

Handelsoorlog

De Chinese maatregel lijkt het startschot voor een handelsoorlog tussen Europa en China. In Europa klinken al langer geluiden om de oneerlijke Chinese concurrentie op het gebied van elektrische auto’s aan banden te leggen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door importheffingen op EV’s in te voeren.

Hoe China wraak neemt op Europa na onderzoek oneerlijke subsidies

Alternatief

Door deze ontwikkelingen wordt het voor Europese automerken nog belangrijker om een alternatief te vinden voor de grondstoffen die ze tot nu toe uit China haalden. Op die manier worden ze minder afhankelijk van de Chinese export en zijn ze minder kwetsbaar voor exportrestricties. Zo zou je grafiet in accupakketten bijvoorbeeld kunnen vervangen door silicium. Wordt vervolgd ...


Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties