Deze elektrische suv uit China komt plaagstootjes uitdelen aan Tesla Model Y

Deze elektrische suv komt de Tesla Model Y treiteren

Een ding moet je het Chinese merk BYD nageven: het is nog maar kort in Nederland actief, maar zit niet bepaald stil. Het nieuwste model is de BYD Seal U, een elektrische suv met vijf zitplaatsen en een actieradius van 500 kilometer.

De BYD Seal U is een elektrische suv in het D-segment met een lengte van 4,78 meter. Dat is ongeveer net zo lang als een Tesla Model Y (4,75 meter). Ook de actieradius is vergelijkbaar: de BYD Seal U komt tot 500 kilometer ver op een volle accu, de Tesla Model Y tot 533 kilometer. Allebei zijn geschikt voor vijf inzittenden en beide zijn uitgerust met een groot centraal display van om en nabij 15-inch. 

De Tesla Model Y staat voor 46.990 euro in de prijslijst. Wat de BYD Seal U gaat kosten, is nog niet bekend. De elektrische suv maakt begin september eerst zijn Europese debuut op de autobeurs IAA. Die wordt trouwens niet langer in Frankfurt gehouden, maar in München.

De letter U in de modelnaam staat voor 'Utility', vrij vertaald 'nuttig/bruikbaar'. BYD zegt dat zijn nieuwe elektrische suv 'maximaal veelzijdig' is en de bagageruimte 'riant'. Naar het aantal liters is het vooralsnog gissen. Ook heeft BYD het over 'een zeer hoog veiligheidsniveau'. 

Benieuwd naar de prijs van de BYD Seal U? Met onze wekelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Deze elektrische suv komt de Tesla Model Y treiteren
Deze elektrische suv komt de Tesla Model Y treiteren

BYD Seal U actieradius

De actieradius van 500 kilometer hoort bij het accupakket van 87 kWh. Wie met een minder groot bereik tevreden is, kan terecht bij de versie met 71,8 kWh. Dan bedraagt de BYD Seal U actieradius 420 kilometer. De uitvoeringen heten Design respectievelijk Comfort. Snelladen kan met 115 kW (Design) of 140 kW (Comfort). 

De BYD Seal U is uitgerust met een 218 pk sterke elektromotor die de voorwielen aandrijft. Dat komt helemaal niet overeen met de Tesla Model Y die in de basis achterwielaangedreven is en een schep meer vermogen heeft, namelijk 347 pk. De Tesla Model Y accelereert dan ook in 6,9 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h. Zijn Chinese concurrent doet hier iets minder dan 10 seconden over. 

BYD Seal U levertijd

De BYD Seal U wordt in het eerste kwartaal van 2024 op de Nederlandse markt verwacht. Het is de derde elektrische suv die BYD in ons land aanbiedt. De andere zijn de kleinere BYD Atto 3 en de grotere BYD Tang, een elektrische auto met 7 zitplaatsen.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Wouter Vastenhout
Door Wouter Vastenhout

Noemt zichzelf geen ‘petrolhead’, want er is meer in het leven. Kan dus niet alle interne codes van automodellen opdreunen. Uitzondering is F56, de modelcode van de derde generatie Mini Cooper waar hij momenteel in rijdt. Heeft sinds 2007 ook een eerste generatie Mazda MX-5. Eerst als dagelijks vervoer, maar inmiddels genietend van zijn pensioen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties