Wat zijn er toch veel auto's op de weg! De RDW komt met indrukwekkende cijfers

Wat zijn er toch veel auto's op de weg! De RDW komt met cijfers

Wanneer we in de zoveelste file staan, bekruipt ons het gevoel dat er steeds meer auto’s in Nederland bijkomen. Dat voorgevoel blijkt te kloppen, zo bevestigen cijfers van de RDW.

De organisatie die verantwoordelijk is voor de registratie van gemotoriseerde voertuigen in Nederland maakt in een persbericht bekend dat er bijna 9,5 miljoen personenauto’s op kenteken staan in Nederland. Wanneer we er gemakshalve van uitgaan dat in Nederland ongeveer 18 miljoen mensen wonen, betekent dat dus dat per 2 Nederlanders er ruim 1 auto op kenteken staat.

Benieuwd hoe de cijfers zich ontwikkelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Nog veel meer kentekens

Er staan echter nog veel meer voertuigen geregistreerd met een kenteken bij de RDW. In totaal bevat Nederland 15 miljoen gemotoriseerde voertuigen met een kenteken. Naast de 9,5 miljoen personenauto’s gaat het om ruim 1,3 miljoen brom- en snorfietsen, bijna 1,3 miljoen bedrijfswagens, bijna 1,3 miljoen aanhangwagens en opleggers en ruim 800.000 motorfietsen. Sinds 2022 zijn daar 720.000 (land)bouwvoertuigen bijgekomen, aangezien deze vanaf vorig jaar verplicht moeten worden geregistreerd.

Elektrisch aandeel stijgt langzaam maar zeker

De cijfers laten ook zien dat het aantal elektrische auto’s stijgt. Om te beginnen met personenauto’s: in Nederland staan momenteel ruim 390.000 elektrische personenauto’s op kenteken. Dit is een flinke stijging ten opzichte van het begin van dit jaar, toen het aantal elektrische auto’s op kenteken in Nederland nog 343.677 was. Een toename van ruim 10 procent dus. Dat brengt het aandeel van elektrische personenauto’s ten opzichte van alle personenauto’s die op kenteken staan op ruim 4 procent.

Het aandeel elektrische voertuigen van alle 15 miljoen voertuigen die op kenteken in Nederland staan is ook 4 procent. Bussen (16 procent) en snorfietsen (bijna 10 procent) stuwen dit percentage omhoog, maar het wordt bijvoorbeeld door motorfietsen (0,2 procent) weer naar beneden gehaald. 

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties