Waarom auto schaalmodellen van 1:18 bij verzamelaars zo populair zijn

Waarom auto schaalmodellen van 1:18 bij verzamelaars zo populair zijn

Een echte Bugatti, Ferrari of Lamborghini bezitten, is maar voor weinig mensen weggelegd. Dus zijn de meeste autoliefhebbers aangewezen op schaalmodellen. Je kunt een hele mancave vullen met auto schaalmodellen van 1:18. Maar waarom is die maat nou zo populair bij verzamelaars?

Vroeger waren schaalmodellen in de maat 1:43 het populairst, maar in de laatste jaren heeft 1:18 die koppositie overgenomen. In principe geldt: hoe hoger het nummer van de schaal, hoe kleiner de omvang van het model. Een autootje in 1:43 is dus kleiner dan een auto in 1:18. Modelauto's in 1:18 maken het mogelijk om de kleinste details van een echte auto te reproduceren. De meeste verzamelaars geven daar dan ook de voorkeur aan. Hoe meer details, hoe beter. Bovendien is het formaat 1:18 precies goed om de prachtige lijnen van klassiekers of sportwagens weer te geven, zonder dat een model te groot wordt voor een vitrine of plank.

Auto schaalmodellen van 1:18 zijn gedetailleerd

Vrijwel alle auto schaalmodellen van 1:18 die in de afgelopen jaren zijn geproduceerd, hebben deuren die open kunnen, een beweegbare motorkap of kofferdeksel, en een werkend stuur dat de voorwielen draait. Banden zijn vaak gemonteerd op functionele veersystemen. Onder de motorkap ligt vaak een nauwkeurige kopie van het daadwerkelijke motorblok. Dure modellen zijn zelfs uitgerust met een werkend schuifdak, met leer bekleedde interieurs, beweegbare versnellingshendels, en meer. De meeste 1:18-modellen zijn 28 centimeter lang (11 inch), 13 centimeter breed (5 inch) en 4 centimeter hoog (4 inch).

Voor modelfabrikanten gemakkelijk te boetseren

Fabrikanten van schaalmodellen werken doorgaans met licentieovereenkomsten. Ze mogen de carrosserievorm van auto's kopiëren (van nieuwe of klassieke modellen) en ook merklogo's en typeaanduidingen gebruiken. Niet alleen voor modellenverzamelaars is de schaal 1:18 handig, ook voor de producenten van de modellen. De autootjes zijn relatief gemakkelijk te boetseren en te modelleren (wat - om de kosten te drukken - vaak in China gebeurt). Het formaat 1:18 is perfect voor het visualiseren van de kenmerkende autodetails die geliefd zijn bij verzamelaars. Niet te groot. En niet te klein.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties