Volkswagen ID.3 opladen: zo lang moet je wachten op 100 kilometer rijbereik

Volkswagen ID.3 opladen: 100 kilometer rijbereik in 11 minuten

Je kunt de Volkswagen ID.3 opladen met 100 kW. Dat klinkt indrukwekkend, maar wat betekent dat in de praktijk? Wij stappen achter stuur van de Volkswagen ID.3, rijden naar de snellader en komen terug met antwoorden.

Hieronder geven we de antwoorden, maar eerst willen we iets uitleggen over snelladen. Als een elektrische auto een laadvermogen van 100 kW ondersteunt, wil dat niet zeggen dat hij de hele tijd oplaadt met 100 kW. In de regel is het zo dat je eerst de maximale snelheid krijgt, maar dat de auto het laadvermogen langzaam afbouwt naarmate de accu voller wordt.

Dat is bij het opladen van de Volkswagen ID.3 net zo: eerst gaat het heel snel en vervolgens steeds iets trager. Wees gerust: dit hoort zo. Sterker nog: de Volkswagen ID.3 laadt langer snel dan veel andere elektrische auto’s. Je kunt wel stellen dat de Volkswagen ID.3 goed is in snelladen. Niet zo goed als de Tesla Model 3, natuurlijk, maar wel even goed of beter dan de rest van het elektrische wagenpark.

De voordeligste aanbiedingen voor de Volkswagen ID.3 private lease op een rij? Ga naar onze private lease pagina!

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Volkswagen ID.3 opladen: steeds iets langzamer

Wij pluggen in bij een nieuw snellaadstation van Shell Recharge dat 175 kW ondersteunt. We houden bij hoe lang het duurt om genoeg stroom in de batterij te stoppen om 100 kilometer te kunnen rijden. Daarbij gaan we uit van een stroomverbruik van 16,3 kWh/100 km. Die waarde komt uit onze Volkswagen ID.3-actieradiustest rollen.

  • De eerste 100 kilometer (16,3 kWh geladen) duurt 11 minuten
  • De tweede 100 kilometer (32,6 kWh geladen) duurt nog eens 14 minuten
  • De derde 100 kilometer (48,9 kWh geladen) duurt nog eens 21 minuten

In totaal duurt het 46 minuten om genoeg stroom te laden om 300 kilometer te kunnen rijden. Maar dat is niet de belangrijkste conclusie die je hier kunt trekken. Kijk liever naar de oplopende laadtijden. Hieraan zie je duidelijk dat het opladen in het begin snel gaat en trager naarmate de accu voller wordt. Aan het eind duurt het opladen zelfs dubbel zo lang (11 versus 21 minuten voor 100 kilometer)!

Ons advies voor opladen met de Volkswagen ID.3 luidt: snelladen totdat de accu voor 70 procent gevuld is en dan weer gaan rijden. Op voorwaarde dat er genoeg snelladers op je route staan.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties